MO* blikt terug: Tijd voor wat nieuws

Nieuws

MO* blikt terug: Tijd voor wat nieuws

Alma De Walsche

30 december 2008

2008 zal de analen ingaan als het jaar van de wereldwijde financiële crisis. Tijdens de onderhandelingen over het EU-klimaatpakket en op de recente klimaattop in Poznan, in december, werd het nog eens duidelijk hoe zwaar die financiële crisis weegt. En hoe moeilijk het is om in tijden van economische recessie de toekomst van de planeet voor ogen te houden.

Die financiële crisis kwam niet uit de lucht gevallen. Hij volgde op de voedselcrisis van vorig jaar, en op de petroleumcrisis, en op een diepe ecologische crisis waar onze planeet onder kreunt. Door elkaar geschud door de omvang van het financiële debacle, is er echter weinig aandacht geweest voor de samenhang van al die crisissen.
Het is duidelijk dat het systeem vastloopt en dat het tijd is voor wat nieuws. Op dat vlak kan 2008 getypeerd worden als het jaar waarin ook in Vlaanderen de term ‘transitie’ is doorgebroken. Niet meer alleen in universitaire onderzoekscentra, in VN-instellingen of in bedrijfsarena’s wordt er vandaag aan de grote overgang getimmerd, maar ook door nationale overheden en lokale groepen.
Misschien wordt 2009 wel het jaar waarin die nieuwe grote overgang duidelijker contouren krijgt: de contouren van een samenleving die ecologisch duurzaam en sociaal rechtvaardig is, wereldwijd. Belangrijk is dan wel dat er in dit huidige crisismoment – want elke crisis is een moment van oordelen en kiezen- politiek en economisch de juiste keuzes worden genomen, met moed en leiderschap.