Ongelijkheid bij de toegang tot coronavaccins tussen rijke en arme landen is 'moreel falen'

Moderna kondigt vaccinfabriek in Afrika aan

Marco Verch (CC BY 2.0)

Moderna heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel van die jaarlijkse export van 500 miljoen doses vaccins tegen COVID-19 zullen zijn. Ook de exacte productielocatie en de startdatum van het project, zijn nog nader te bepalen. 

Biotechbedrijf Moderna heeft aangekondigd dat het een fabriek zal bouwen in Afrika, waar het minstens 500 miljoen doses mRNA-vaccin per jaar zal maken.

Het Amerikaanse bedrijf is daarmee de eerste ontwikkelaar van coronavaccins die zal inzetten op lokale productie op het Afrikaanse continent. Moderna trekt zo’n 500 miljoen dollar (430 miljoen euro) uit voor de bouw van de fabriek. 

Er zijn wel nog veel onbekende factoren. Zo heeft het bedrijf nog niet bekendgemaakt hoeveel van die jaarlijkse export van 500 miljoen doses vaccins tegen COVID-19 zullen zijn. Ook de exacte productielocatie en de startdatum van het project, zijn nog nader te bepalen. 

Vaccinongelijkheid

Momenteel is slechts een kleine 4 procent van de Afrikaanse bevolking volledig gevaccineerd tegen COVID-19, tegenover 34 procent wereldwijd. Die ongelijkheid wordt onder meer toegeschreven aan het gebrek aan lokale productiefaciliteiten. 

Er zijn nog veel onbekende factoren.

In juli tekende Pfizer/BioNtech al een overeenkomst met een Zuid-Afrikaans bedrijf om vaccins te produceren. Daarbij gaat het echter niet om het maken van het vaccin, het Zuid-Afrikaanse bedrijf zou de entstof gewoon in flesjes stoppen en verdelen. Volgens Artsen Zonder Grenzen zal die deal weinig bijdragen aan Afrikaanse vaccinonafhankelijkheid. 

De ongelijkheid bij de toegang tot coronavaccins tussen rijke en arme landen is volgens WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus een ‘moreel falen’ van de internationale gemeenschap. Bovendien is de ongelijke verdeling van vaccins volgens waarnemers ook op epidemiologisch en economisch vlak nefast. Zo kunnen er in regio’s met een lage vaccinatiegraad sterkere varianten van het virus ontstaan, die zich dan verspreiden naar de rest van de wereld waardoor de pandemie nodeloos lang blijft aanslepen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift