Moedersterfte in noordoosten van Kenia eindelijk aangepakt

Mandera is een gemarginaliseerde gemeenschap waarvan de inwoners gevangen zitten in armoede en wanhoop. De ongelijkheid treft vrouwen en meisjes het hardst. Kenia wil er nu samen met verschillende partners de gezondheidszorg opkrikken.

  • Colin Crowley / Flickr (CC by 2.0) Een moeder in Mandera bereidt een maaltijd in het gezelschap van haar kinderen. Zij heeft “geluk”. Per 100.000 (levend) geboren baby's sterven in het afgelegen district 3795 moeders tijdens of na de bevalling. Colin Crowley / Flickr (CC by 2.0)

Voor veel vrouwen in het district Mandera – een afgelegen, onveilig en droog deel in het noordoosten van Kenia – is hun jeugd een langgerekte en pijnlijke strijd om te overleven.

Als kleine meisjes ondergaan ze een genitale besnijdenis die hen opzadelt met lichamelijke en psychische littekens. Veel meisjes worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, moeten dan stoppen met school en kinderen baren met hun onvolwassen lichaam.

Hoge moedersterfte

Als gevolg daarvan heeft Mandera een moedersterfte van 3795 doden per 100.000 levend geboren baby’s, ver boven het Keniaanse gemiddelde van 448 doden per 100.000 levendgeborenen.

Maar er is licht aan het eind van de tunnel. De beslissing in Kenia om meer macht in de handen van lokale autoriteiten te leggen, wordt voelbaar op het terrein. Indicatoren zoals het aantal gezondheidscentra en het aantal vrouwen dat bevalt in zo’n centrum, nemen toe.

Even belangrijk als deze verbeteringen is een nieuwe coalitie binnen de privésector om de gezondheidszorg in dit land te hervormen. De coalitie stelt zich tot doel om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, zoals gemeenschapscentra om de gezondheid van de moeder en haar pasgeborene bij de meest kwetsbare groepen in Kenia te verbeteren.

Philips

Vertegenwoordigers van onder andere het kabinet van de Keniaanse president, het ministerie van Volksgezondheid, het Keniaanse Rode Kruis, de ngo Save the Children, technologiebedrijf Philips, farmareus GlaxoSmithKline en het VN-bevolkingsfonds brachten vorige week samen een bezoek aan Mandera, in aanwezigheid van de Turkse en Zweedse ambassadeurs in Kenia.

Mandera was lange tijd te onveilig voor de meeste internationale VN-medewerkers en diplomaten.

Het project van Philips en het Bevolkingsfonds bijvoorbeeld is bedoeld om kwaliteitsvolle gezondheidszorg beschikbaar te maken voor ongeveer 25.000 mensen, met kleine aanpassingen die het functioneren van gezondheidscentra aanzienlijk kunnen verbeteren, zoals verlichting de klok rond.

Mandera was lange tijd te onveilig voor de meeste internationale VN-medewerkers en diplomaten. Hopelijk effent het bezoek van de Turkse en Zweedse ambassadeurs – beiden felle voorvechters van vrouwen- en kinderrechten – het pad voor meer bezoeken aan noordoostelijke districten in Kenia met gelijksoortige uitdagingen.

De twee ambassadeurs belichtten het engagement van Turkije en Zweden om samen te werken met het district om de patronen te doorbreken, vooral dan om de rechten en het welzijn van vrouwen en meisjes te verbeteren.

First lady

Het brede partnerschap zal zijn pijlen richten op de zes districten met een hoge moedersterfte: Wajir, Marsaibit, Lamu, Isiolo, Migori en Mandera. Concreet willen de partners de toevoerketen voor gezondheidsproducten verbeteren, de beschikbaarheid en vraag naar gezondheidsdiensten op maat van jongeren verhogen, gezondheidspersoneel bijscholen en onderzoek doen.

Deze activiteiten moeten uitgevoerd worden met resultaatgebonden financiering via een speciaal fonds van de Wereldbank.

Ook de Keniaanse regering heeft zich geëngageerd om de moedersterfte terug te dringen en nieuwe beleid voor gratis kraamzorg op poten gezet.

De Keniaanse first lady Margaret Kenyatta zei eens dat ze zeer bedroefd is omdat ‘vrouwen en kinderen in ons land sterven aan vermijdbare dingen. Dat hoeft niet zo te zijn’. In 2014 heeft ze de “Beyond Zero Campaign” gelanceerd om prenatale en postnatale medische zorg te bieden aan vrouwen en kinderen in haar land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.