Mond- en klauwzeer zet Latijns-Amerikaanse vleessector een hak

Nieuws

Mond- en klauwzeer zet Latijns-Amerikaanse vleessector een hak

Marcela Valente

13 februari 2006

Een nieuwe uitbraak van mond- en klauwzeer (mkz) in Argentinië zet een rem op de groei van de rundvleesexport uit het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur. De uitbraak komt net nu de wereldwijde markt voor Latijns-Amerikaans vlees gunstig is als gevolg van productieproblemen elders in de wereld.

Het mond- en klauwzeer dat vorig jaar oktober uitbrak in de Braziliaanse staten Mato Grosso en Paraná, betekende een klap voor de export van Brazilië, de grootste rundvleesexporteur ter wereld. Nu vorige week op een bedrijf in de noordoostelijke provincie Corrientes in Argentinië mkz werd geconstateerd, neemt de zorg toe.

Argentinië is de derde rundvleesexporteur ter wereld. Het land exporteerde vorig jaar voor 1,16 miljard euro, een record. In volume lag de uitvoer bijna een derde hoger dan in 2004. De vooruitzichten voor dit jaar zijn nu plotseling minder rooskleurig. De Argentijnse autoriteiten sloten het gebied rond de boerderij in Corrientes donderdag direct af en lieten alle besmette dieren ruimen.

Binnen enkele uren sloten Brazilië, Chili, Colombia, Guatemala, Israël, Paraguay, Peru, Singapore, Zuid-Afrika en Uruguay hun grenzen voor alle rundvleesproducten uit Argentinië. Rusland en de Europese Unie (EU), momenteel de grootste importeurs van Argentijns vlees, beperkten de importstop tot vlees uit het getroffen gebied.

De landen van het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) nemen 50 procent van de wereldwijde rundvleesexport voor hun rekening. Op een gezamenlijk actieplan om mkz in de lidstaten volledig uit te roeien, wordt echter nog steeds gestudeerd. Mkz is een zeer besmettelijke virusziekte die niet gevaarlijk is voor mensen. Het virus veroorzaakt koorts en pijnlijke blaren bij evenhoevige dieren zoals runderen, schapen en varkens. De ziekte kan fataal zijn voor jonge dieren.

Alberto de las Carreras, vice-voorzitter van de Argentijnse Kamer van Exporteurs en auteur van het boek ‘Mkz in Argentinië’, noemt de nieuwe uitbraak “catastrofaal” voor Argentinië en de Mercosur-partners. Wel verwacht hij dat de landen die hun grenzen gesloten hebben voor vlees uit heel Argentinië, hun importstop binnen niet al te lange tijd zullen beperken tot vlees uit de getroffen regio.

De la Carreras gelooft niet dat de nieuwe uitbraak zal leiden tot een prijsdaling, omdat de internationale vleesvoorraden momenteel laag zijn. Zijn mening wordt gedeeld door José Vicente Ferraz, technisch directeur van de Braziliaanse agrarische adviesdienst FNP Ferraz. Volgens hem vestigt de uitbraak alleen extra aandacht op het al bestaande tekort aan rundvlees als gevolg van onder meer de droogte in Australië en de ontdekking van een geval van de gekkekoeienziekte in de Verenigde Staten. ”Deze situatie dwingt de internationale markt tot een pragmatische reactie en de importstop zo snel mogelijk weer op te heffen”, aldus Ferraz.

Dat de schade wellicht mee zal vallen, illustreert Ferraz met de mkz-uitbraak in Brazilië vorig jaar. Ondanks die uitbraak eindigde de Braziliaanse export aanzienlijk hoger dan het voorgaande jaar. De importstops vertraagden alleen de groei en dat zal dit jaar waarschijnlijk voor Argentinië ook gelden, zegt Ferraz.

De import uit de getroffen regio tijdelijk stopzetten, is volgens De las Carreras een adequate reactie. ‘Overreactie’ door alle import uit een land tijdelijk op te schorten, ziet hij als een vorm van protectionisme tegen een concurrerend land.

De las Carreras vindt dat de Mercosur-landen beter moeten samenwerken om de mkz onder controle te krijgen, ook als dat betekent dat lidstaten inspecteurs uit andere lidstaten moeten toelaten. De las Carreras is er voorstander van zo’n vorm van controle in heel Latijns-Amerika in te voeren. (JS/PD)