Montevideo verdient geld met rottend afval

Nieuws

Montevideo verdient geld met rottend afval

Montevideo verdient geld met rottend afval
Montevideo verdient geld met rottend afval

Inés Acosta

18 januari 2012

De Wereldbank gaat minstens de helft van de koolstofkredieten aankopen die de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo verdient door methaangas uit huishoudelijk afval op te vangen. Als het project helemaal gaat draaien zoals verwacht, komt de Bank zelfs met nog veel meer geld over de brug.

Een groot deel van het vast afval dat de 1,3 miljoen inwoners van Montevideo produceren, komt terecht op de eindstortplaats Felipe Cardoso in het zuidoosten van de stad. Het afval wordt er samengeperst en begraven, waardoor de site blijft aangroeien. Op een deel van de stortplaats waar oud afval een heuvel van 40 meter hoog vormt, laat het stadsbestuur nu een installatie bouwen die het methaangas opvangt dat er door ontbindingsprocessen onophoudelijk vrijkomt. Volgens het stadsbestuur vormt het methaan dat uit stortplaatsen ontsnapt na de productie van elektriciteit de grootste bron van broeikasgassen in Montevideo.

In maart moet de installatie klaar zijn. Het methaan wordt er opgevangen, gereinigd en verbrand. Binnen een jaar moet duidelijk zijn of de uitbater, het bedrijf Aborgama SA, het vooropgestelde rendement haalt.

Clean Development

Het is een project binnen het Clean Development Mechanism, een internationaal mechanisme dat projecten in ontwikkelingslanden financiert die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De Wereldbank heeft zich ertoe verbonden 377.500 ton koolstofkredieten aan te kopen van Aborgama. Dat komt overeen met de helft van de geschatte hoeveelheid methaan die het project tot 2017 zal opvangen. Als na verloop van tijd blijkt dat de installatie echt zoveel methaan opvangt als gepland, zal de Wereldbank ook de overige helft van de koolstofkredieten aankopen. Experts achten dat echter onwaarschijnlijk.

Begin dit jaar was een binnen het Clean Development Mechanism gegenereerd uitstootcertificaat voor een ton CO2-equivalent ongeveer 4 dollar (3 euro) waard. Die prijs, die de voorbije jaren al flink gedaald is, zou verder kunnen verslechteren omdat een internationaal akkoord over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen uitblijft. Pas als er een echt akkoord is, hebben landen en bedrijven over de hele wereld uitstootrechten nodig om het teveel dat zij uitstoten, te compenseren.

Methaan wordt CO2

Voorlopig zal het methaangas dat op de stortplaats van Felipe Cardoso wordt opgevangen, gewoon verbrand worden. Daarbij komt koolstofdioxide vrij, maar dat is een 25 keer minder krachtig broeikasgas dan methaan. Het is mogelijk om via die verbranding ook stroom op te wekken, maar daar zal pas werk van worden gemaakt als blijkt dat er daarvoor uit de afvalhoop genoeg methaan kan worden gehaald.

Montevideo probeert zijn afval ook op andere manieren beter te beheren. Deze maand begint de stad met de bouw van een installatie die het schadelijke vocht moet behandelen dat uit de stortplaatsen sijpelt. Er komt ook speciale installatie voor de behandeling van gevaarlijk industrieel afval.

Daarmee zijn de problemen van Montevideo echter nog niet opgelost. De stortplaats Felipe Cardoso zal in 2018 helemaal vol zijn. Experts zeggen dat alleen selectief ophalen en een veel hoger recyclagepercentage soelaas kunnen bieden. Nu vissen op Felipe Cardoso enkel een zestigtal arbeiders met de hand herbruikbaar metaal en plastic uit de afvalstroom.