Moskou haalt handelsbanden met Cuba aan

Terwijl de relatie met het Westen verslechtert, probeert de Russische president Vladimir Poetin de Russische economie, die sterk gekoppeld is aan de Europese markten, te diversifiëren. Cuba, een satellietstaat uit het Sovjettijdperk, lijkt graag te willen helpen.

  • CC birasuegi Cuba is op geen enkele manier een alternatief voor Europa, maar het Kremlin is toch zeer geïnteresseerd in het versterken van de handel met Cuba. CC birasuegi

Emilio Lozada, de Cubaanse ambassadeur in Rusland, leidde onlangs een handelsdelegatie naar Kazan, de hoofdstad van Tatarstan, een grondstofrijke republiek 500 kilometer ten oosten van Moskou, bij de rivier Wolga. Tatarstan is in de post-Sovjettijd uitgegroeid tot een van de meest welvarende regio’s.

Cuba is op geen enkele manier een alternatief voor Europa, maar het Kremlin is toch zeer geïnteresseerd in het versterken van de handel met Cuba. Eind mei, voordat er een Cubaanse delegatie naar Tatarstan vertrok, tekenden twee grote Russische bedrijven – Rosneft en Zarubezhneft – exploratiecontracten met het Cubaanse energiebedrijf Cupet.

Het Kremlin hoopt dat uitbreiding van de handel met Cuba openingen creëert voor sterkere banden met andere Latijns-Amerikaanse landen. De poging tot diversificatie maakt Rusland minder kwetsbaar voor economische druk, in het bijzonder sancties door de Verenigde Staten en Europa, een gevolg van de crisis in Oekraïne. De jaarlijkse handelsomzet tussen Rusland en Latijns-Amerika bedroeg in 16,2 miljard dollar in 2012, blijkt uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Crisis

De Russische interesse in Latijns-Amerika bleek ook uit een recent bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, aan de regio. Hij probeerde de banden aan te halen met oude bondgenoten zoals Cuba en Nicaragua, maar ook met traditioneel anticommunistische staten zoals Chili en Peru.

Tijdens het bezoek aan Kazan werd gesproken over de vraag hoe de Tataarse olie-industrie, de farmaceutische industrie en de toerismesector economische ontwikkeling op Cuba kunnen stimuleren. Terwijl veel Russische regio’s het economisch moeilijk hebben, doet Tatarstan het in vergelijking goed. De republiek produceert 32 miljoen ton olie per jaar en heeft naar schatting nog een voorraad van meer dan een miljard ton. Daarnaast zijn in Tatarstan de vrachtwagenfabriek Kamaz, een helikopterfabriek en productiefaciliteiten van vliegtuigproducent Tupolev gevestigd.

De Cubaanse banden met Tatarstan dateren uit de vroege jaren negentig, toen de Cubaanse economie implodeerde als gevolg van de ineenstorting van de toenmalige Sovjet Unie en de steun uit Moskou ophield. “Wij zullen niet vergeten dat Tatarstan in de jaren negentig, toen ons land in ernstige problemen verkeerde, een economische vertegenwoordiging opende in Cuba”, zei ambassadeur Lozada in Kazan.

Mintimer Shaimiev, de voormalige president van Tatarstan en nu adviseur van de regering, gaf aan dat zijn republiek op staat voor sterkere banden met Cuba. “Wij zijn jullie vrienden”, zei hij tegen de Cubaanse delegatie. “Tatarstan staat open voor jullie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.