Nachtvlinders verdienen meer waardering en bescherming

Motten zijn even nuttig als bijen

Max Kleinen / Unsplash

Motten zijn goed voor maar liefst een derde van de bestuiving van gewassen, bloemen en bomen in stedelijk gebied, veel meer dan gedacht.

Nachtvlinders of motten zijn nuttige insecten en blijken, net zoals bijen, fantastische bestuivers te zijn. Ze verdienen meer waardering én bescherming, vinden onderzoekers van de Universiteit van Sheffield.

Motten zijn goed voor maar liefst een derde van de bestuiving van gewassen, bloemen en bomen in stedelijk gebied, veel meer dan gedacht. Ze verzetten daarmee evenveel werk als bijen, al zijn de nachtvlinders een pak kwetsbaarder omdat ze een complexere levenscyclus hebben en een specifieke voorkeur vertonen voor bepaalde planten. 

Volgens de Britse wetenschappers staat het aantal motten ook onder druk van de verstedelijking: hun populatie daalde met 33 procent in de afgelopen vijftig jaar. Dat vormt een bedreiging voor planten en gewassen in stedelijke ecosystemen die afhankelijk zijn van deze insecten.

Mot net zo belangrijk als de bij

‘Onze studie heeft aangetoond dat de diversiteit van stuifmeel in de meer verstedelijkte gebieden afneemt’, zegt hoofdonderzoeker Emilie Ellis van de Universiteit van Sheffield. ‘Dat betekent dat er mogelijk minder bloemen beschikbaar zullen zijn voor motten en bijen.’

‘Onze studie heeft aangetoond dat de diversiteit van stuifmeel in de meer verstedelijkte gebieden afneemt.’

Net zoals deze insecten afhankelijk zijn van planten om te overleven, zo hebben planten op hun beurt de insecten nodig voor bestuiving. Ellis pleit daarom voor een betere bescherming van groene gebieden en beschermingsmaatregelen die niet enkel op bijen zijn gericht, maar ook motten ondersteunen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
In de studie, verschenen in het toonaangevende vaktijdschrift Ecology Letters beschrijven de onderzoekers immers dat motten net zo belangrijk zijn als bijen omdat ze beide andere plantensoorten bezoeken. Motten hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor meer bleke en geurende bloemensoorten. Bovendien blijkt dat ze meer stuifmeel met zich meedragen en meer soorten bomen en fruitgewassen bezoeken, dan eerder werd gedacht. 

Meer waardering mag

Ellis pleit dan ook voor initiatieven om de mot meer te leren appreciëren. ‘Mensen waarderen motten doorgaans minder dan bijen dus worden ze wat over het hoofd gezien op vlak van bescherming en conservatie’, zegt ze. ‘Maar het wordt steeds duidelijker dat we bewustzijn moeten creëren over de belangrijke rol die motten spelen in onze omgeving, zeker nu we weten dat mottenpopulaties drastisch afgenomen zijn in de afgelopen vijftig jaar.’

Ellis en haar collega’s pleiten er bij stadsontwikkelaars voor om de inrichting van groene zones zowel bij- als motvriendelijk te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift