Speelbal van El Niño en La Niña: 1,5 miljoen Mozambikanen in nood

Mozambique bereidt voedselhulp aan 1,5 miljoen mensen voor. Volgende maand begint het regenseizoen en na maanden van droogte vreest men nu overstromingen.

  • DFID (CC BY-NC-ND 2.0) Een irrigatieproject van Save The Children in Mozambique DFID (CC BY-NC-ND 2.0)
  • Leopoldino Jeronimo / Kepa (CC BY-NC 2.0) Droogte in Mozambique Leopoldino Jeronimo / Kepa (CC BY-NC 2.0)

Zuidelijk Afrika kampt al maanden met ernstige droogte en de vrees is dat daar straks, bij het begin van het regenseizoen, overvloedige regen bij komt, met grote overstromingen als gevolg. Wegen en bruggen kunnen onbruikbaar worden, waardoor zones die al met voedseltekorten te kampen hadden, niet bereikbaar zijn.

De officiële voorspellingen voor het regenseizoen worden eerstdaags verwacht, maar de Mozambikaanse overheid bereidt zich voor op het ergste. Het Operationele Noodcentrum (CNOE) van de overheid bereidt voedselhulp aan 1,5 miljoen mensen voor.

Het stuurt teams naar de zwaarste getroffen delen in het centrum en zuiden van het land om de situatie op de voet te volgen. Het houdt ook mobiele bruggen en boten paraat voor als wegen en bruggen onbruikbaar worden.

De droogte in Zuidelijk Afrika is de ergste in 35 jaar.

Door de aanhoudende droogte kondigde Mozambique op 12 april alarmfase rood af, het hoogste alarmpeil. Dat was aanvankelijk voor drie maanden maar dat werd verlengd.

Van maart tot juli verdeelde het CNOE al 13.000 ton voedsel aan 1 miljoen mensen in het centrum en zuiden van het land. Momenteel verdeelt het 4000 ton graan aan 600.000 mensen.

El Niño, La Niña

De droogte in Zuidelijk Afrika is de ergste in 35 jaar. Ze is een gevolg van El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Het regenseizoen loopt normaal van oktober tot april. In het seizoen 2015-2016 regende het pas eind februari, te weinig om de oogsten nog te redden. De voedseltekorten waren het grootst in Lesotho, Malawi, Swaziland en Zimbabwe, zeggen de VN.

Er is 55 tot 60 procent kans dat dit najaar La Niña zich laat gevoelen, de tegenhanger van El Niño. Die kan uitzonderlijk veel regen brengen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift