Mozambique kan verspreiding van hiv niet stoppen

Mozambique slaagt er niet in de verspreiding van hiv te stoppen. Het aantal besmettingen neemt er toe, de kennis over hoe je besmetting vermijdt, neemt af.

World Bank Photo Collection (CC by-nc-sa 2.0)

 

Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid was 13,2 procent van de volwassenen (15- tot 49-jarigen) in 2015 besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Zes jaar eerder, in 2009, was dat nog 11,5 procent.

Vooral het zuiden van het land is hard getroffen. In de provincie Gaza is een kwart van de volwassenen hiv-positief, al ging het aantal infecties daar licht achteruit. In de provincie Maputo steeg het aandeel van besmette volwassenen van 19,8 naar 22,9 procent, in de provincie Inhambane zelfs van 8,6 naar 14,1 procent.

Kennis neemt af

NIAID (CC by-nc-sa 2.0)

De Nationaal Directeur voor Volksgezondheid vreest dat de Mozambikanen te veel vertrouwen op antiretrovirale medicijnen

De cijfers zijn gebaseerd op interviews bij 5.283 mannen en 7.749 vrouwen.

In steden blijken vaker hiv-infecties vaker voor te komen dan op het platteland. En mannen raken vaker besmet dan vrouwen.

Zorgwekkend, zegt de overheid, is dat de kennis over hoe hiv wordt verspreid achteruit is gegaan in vergelijking met 2009. Slechts de helft van de ondervraagden wist dat je het risico kunt beperken door een condoom te gebruiken en door seksuele betrekkingen te beperken tot één, niet-besmette partner.

Antiretrovirale medicijnen

‘Hoog-risicogedrag houdt aan’, zei Francisco Mbofana, Nationaal Directeur voor Volksgezondheid, bij de voorstelling van de cijfers. Hij vreest dat de Mozambikanen te veel zijn gaan vertrouwen op antiretrovirale medicijnen, die besmette mensen in leven kunnen houden.

Wereldwijd is het aantal mensen met hiv dat antiretrovirale medicijnen gebruikt, in vijf jaar tijd verdubbeld tot 17 miljoen.

Wereldwijd is het aantal mensen met hiv dat antiretrovirale medicijnen gebruikt, in vijf jaar tijd verdubbeld tot 17 miljoen.

Vooral in oostelijk en zuidelijk Afrika rukt het gebruik van deze medicijnen fors op.

De grotere beschikbaarheid van deze medicijnen heeft het aantal aidsdoden sinds 2010 verminderd van 1,5 miljoen tot 1,1 miljoen.

De Verenigde Naties willen de aidsepidemie tegen 2030 uitbannen, een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.