8 november vinden cruciale verkiezingen plaats (maar niet voor iedereen)
Myanmar sluit mensen uit bij verkiezingen: ‘Moslims lijden het hardst’


IPS
31 oktober 2020
Tientallen townships in Myanmar zijn uitgesloten bij de verkiezingen in Myanmar op 8 november. Dit treft vooral minderheden zoals de islamitische Rohingya en de etnische bevolking in de staat Rakhine.
Veel Rohingya, zoals de 15-jarige Yasmin Akhter en haar dochtertje, wonen vandaag noodgedwongen in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh, 10 juli 2019.
UN Women Asia and the Pacific (CC BY-NC-ND 2.0)
Het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) zegt zich ernstig zorgen te maken over deze schending van het recht op participatie.
‘Hoewel de verkiezingen een belangrijke mijlpaal zijn in de democratische transitie van Myanmar, kampt de publieke ruimte nog met beperkte vrijheid van meningsuiting en expressie, beperkte toegang tot informatie en taalgebruik dat kan aanzetten tot discriminatie, vijandigheid en geweld’, zei OHCHR-woordvoerder Ravina Shamdasani dinsdag tijdens een persbriefing.
Internetblokkade
‘Moslimminderheden zijn grotendeels uitgesloten van burgerschap.’
In Myanmar hebben niet alle groepen dezelfde politieke rechten en burgerrechten, zei Shamdasani. ‘Moslimminderheden lijden hier het meest onder. Zij zijn grotendeels uitgesloten van burgerschap.’
Eerder deze maand besloot de kiescommissie dat in 56 townships, inclusief in de staat Rakhine, geen verkiezingen plaatsvinden. Het besluit werd niet nader gemotiveerd.
In acht townships in Rakhine en de staat Chin is bovendien sprake van een internetblokkade. Dat beperkt de mogelijkheid van burgers om zich te informeren over de verkiezingen, en ook over COVID-19, ernstig.
Studentenprotest
De OHCHR maakt zich ook zorgen over de intolerantie van de regering en het leger als het gaat om kritiek. In de afgelopen twee maanden kregen minstens 34 activistische studenten te maken met juridische maatregelen, zoals beschuldigingen van illegale samenscholing en het oproepen tot oproer.
De studenten hadden opgeroepen een einde te maken aan de conflicten in Rakhine en Chin, eisten een herstel van de toegang tot 4G-internet in die gebieden, en eisten ook de vrijlating van eerder opgepakte studenten.
Er zijn vier studenten veroordeeld, waaronder twee tot een gevangenisstraf van meer zes jaar.