Verenigde Naties reageren ontsteld

Myanmar weert hulpverlening aan slachtoffers cycloon Mocha

Mohd Nor Azmil Abdul Rahman / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

De junta in Myanmar weert internationale hulpverlening na de doortocht van cycloon M.

De junta van Myanmar weert internationale hulpverleners uit de deelstaat Rakhine. Daar hebben honderdduizenden mensen nood aan voedsel en onderdak na de doortocht van cycloon Mocha vorige maand. Onder hen zijn ook veel Rohingya-vluchtelingen. 

De Myanmarese militaire machthebbers hebben ‘bestaande reispassen voor humanitaire organisaties opgezegd’ in Rakhine, zegt de humanitaire afdeling van de Verenigde Naties (UNOCHA). Daarmee komt een einde aan de hulpverlening voor de getroffenen.

Een van de sterkste tropische stormen ooit

Een maand geleden liet cycloon Mocha, een van de sterkste tropische stormen ooit in de Golf van Bengalen, een spoor van vernieling na in Myanmar en Bangladesh, twee van de armste landen ter wereld.

‘Net nu kwetsbare gemeenschappen onze hulp het hardst nodig hebben, zijn we gedwongen om de verdeling van voedsel, drinkwater en onderdak stop te zetten.’

Volgens de officiële cijfers van de junta zijn daarbij in Myanmar 148 mensen omgekomen, maar de werkelijke dodentol is waarschijnlijk veel hoger. De cycloon verwoestte huizen en veroorzaakte overstromingen in de deelstaat Rakhine, waar honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen in precaire omstandigheden verblijven in kampen na decennia van etnische conflicten.

De humanitaire nood is groot, aangezien de storm ook landbouwgrond heeft vernield, drinkwater heeft vervuild en cruciale infrastructuur zoals bruggen en scholen heeft weggevaagd. Sindsdien hebben hulporganisaties onderdak verleend aan minstens 110.000 mensen in Rakhine en voedselpakketten verdeeld aan meer dan 300.000 inwoners.

‘Onbegrijpelijk’

Die hulplijnen hebben de lokale autoriteiten nu doorgeknipt.  Het beperkt aantal reispassen die verleend waren, zijn ingetrokken. 

‘Vier weken na de ramp, net nu het moessonseizoen op gang is, is het onbegrijpelijk dat humanitaire hulpverleners de toegang wordt ontzegd om mensen in nood te helpen’, zegt Ramanathan Balakrishnan, de humanitaire coördinator voor de VN.

Volgens Balakrishnan verlengt dit het onnodig het lijden van mensen die geen voedsel of dak boven hun hoofd hebben. Het verhoogt het risico op ziekten gerelateerd aan honger en ziekten die door water worden overgebracht.

Hij heeft het over ‘een zoveelste verwoestende tegenslag.’ Humanitaire hulpverleners wilden de komende weken en maanden meer dan een miljoen mensen bereiken in Rakhine. ‘Net nu kwetsbare gemeenschappen onze hulp het hardst nodig hebben, zijn we gedwongen om de verdeling van voedsel, drinkwater en onderdak stop te zetten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.