Na de tsunami, de klimaatverandering

Nieuws

Na de tsunami, de klimaatverandering

Marwaan Macan-Markar

18 juli 2008

Na drie jaar wederopbouwwerk om de verwoeste stad Banda Atjeh na de tsunami weer op de rails te krijgen, is de burgemeester nog niet klaar. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel, en daar zijn de steden in Atjeh en in de rest van Azië nog niet op voorbereid.

“We wilden een groene strook aanleggen langs de kust en de bevolking aanmoedigen om hogerop te gaan wonen”, zegt burgemeester Mawardy Nurdin. “Maar dat is niet goed gedaan, omdat we niet genoeg geld hadden om het land aan te kopen.”

Wat wel is gelukt: de aanplant van mangroves en acties om met scholieren nog 17.000 andere bomen planten. Daarom is de burgemeester te gast in het Thaïse Pattaya, een toeristische stad ten zuiden van Bangkok, voor een driedaagse conferentie van lokale overheden in Oost-Azië om oplossingen uit te wisselen voor de uitdagingen van klimaatverandering.

Lokale actie nodig

“De aandacht is tot nog toe gericht geweest op het terugdringen van broeikasgassen. Dat kunnen alleen centrale overheden doen”, zegt Jerry Velasquez, coördinator van de Internationale Strategie voor Rampenbestrijding van de VN. “Maar nu verschuift de aandacht naar aanpassingsmaatregelen. En daarin spelen de lokale overheden een belangrijke rol. Lokaal moet er actie worden ondernomen.” En dat doen ze.

Alleen al in Vietnam worden zo’n 13 miljoen mensen in de zuidelijke delta bedreigd door overstromingen als de zeespiegel stijgt. “We zijn al begonnen om de mensen voor te bereiden op overstromingen zoals die van vorig jaar, toen 5 miljoen mensen werden getroffen”, zegt Che Trung Hieu, van het Instituut voor Stedelijke Planning in Haiphong. Eén van de plannen is een dijkenstelsel rond Ho Chi Minh-stad. “Dergelijke maatregelen gaan zo’n vijf miljard dollar (3,2 miljard euro) kosten.”

Megasteden

De Wereldbank heeft deze week een “inleiding klimaatbestendige steden” gepubliceerd voor Oost-Azië. De regio behoeft speciale aandacht, want er staan ruim dertig megasteden met meer dan vijf miljoen inwoners in de kustgebieden, waaronder Jakarta, Bangkok, Ho Chi Minh-stad en Manila.

De kustbevolking is “uiterst kwetsbaar” voor de zeespiegelstijging, zegt Neeraj Prasad, milieuspecialist bij de Wereldbank. “Stadplanners moeten weten wat ze daartegen kunnen doen. Ze moeten hun gegevens op orde hebben en de historische data in de gaten houden. Onze inleiding is daarvoor een hulpmiddel.”