Naar de bioscoop op de zuidpool

Nieuws

Naar de bioscoop op de zuidpool

Marcela Valente

01 januari 1970

Het barre leven van de wetenschappers op de zuidpool krijgt vanaf volgend jaar iets meer kleur. In februari openen de Argentijnen in hun Jubany-basis op King George Island een bioscoop. 'Latitud 90' ('De 90ste breedtegraad') zal plaats bieden aan 58 filmliefhebbers. Elk week komen er andere films op het programma, in een Spaanse versie met Engelse ondertitels. Cinefielen uit andere onderzoeksstations zijn immers ook welkom.

De Argentijnse poolvorsers hebben een overeenkomst getekend met het Argentijns Filminstituut. Dat zal de zuidpoolcinema een ruime keuze aan prenten uit Argentinië en andere landen van Latijns-Amerika leveren, maar ook films uit Spanje, Duitsland en Italië, landen waarmee het instituut samenwerkt. Met de hulp van het Argentijnse luchtmacht zullen er genoeg films worden ingevlogen om het programma elke week te kunnen wijzigen.

Af en toe zullen ook acteurs, regisseurs en andere kunstenaars naar de basis reizen. Ze gaan er workshops geven, maar ook aan projecten werken die verband houden met de zuidpool. Er zijn al plannen voor een documentaire en twee langspeelfilms.

De Jubany-basis telt maar 14 medewerkers die het hele jaar door op post blijven. maar in de zomer zal ook het personeel van andere onderzoeksstations in de buurt worden uitgenodigd om een filmpje mee te pikken. Ook Brazilië, Chili, China, Polen, Rusland, Zuid-Korea en Uruguay hebben een basis op King George Island. Bezoeken over en weer behoren tot de leuke kanten van het leven op de zuidpool. Tijdens de winter lukt dat niet: dan is het weer er soms zo guur dat het onmogelijk is langer dan een paar minuten buiten te blijven.

Het was een verrassing, en iedereen is opgewonden, zegt Fernando Kroupa, de architect die de bioscoop optrekt op een plaats waar vroeger een winkel stond. Tot hiertoe bestaat vrijetijdsbesteding hier uit kaartspelen, schaken, lezen of video’s kijken.

Begin deze maand reisde de Belgische Economieminister Marc Verwilghen naar de zuidpool. In 2007 wil ook België een onderzoeksstation op het witte continent. hebben. Volgens Verwilghen zullen ook kunstenaars als Panamarenko of de Belgische modeontwerpers er welkom zijn om inspiratie op te doen. (PD)