Nagellak kan hormoonverstorend werken

Nieuws

Nagellak kan hormoonverstorend werken

Nagellak kan hormoonverstorend werken
Nagellak kan hormoonverstorend werken

IPS

23 oktober 2015

Nagellak, en met name hormoonverstorende stoffen die erin voorkomen, kunnen via de nagels het lichaam binnendringen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Link

Lees ook: Onze hormonen slaan op hol

Steeds vaker wordt duidelijk dat hormoonverstorende stoffen in cosmetica via de huid het lichaam binnenkomen. Het gaat onder meer om zalven, deodorant of zonnecrème. Nu blijkt dat zelfs nagellak uiteindelijk in het lichaam terechtkomt.

Onderzoekers van Duke University vonden sporen van hormoonverstorende stoffen in de lichamen van meer dan twintig onderzochte vrouwen enkele uren nadat die nagellak hadden aangebracht.

Amper tien tot veertien uur nadat ze nagellak hadden aangebracht, konden in hun bloed reststoffen teruggevonden worden van trifenylfosfaat. De concentratie aan difenylfosfaat, de stof die achterblijft nadat het lichaam trifenylfosfaat heeft afgebroken, was bijna verzevenvoudigd.

‘Het is erg zorgwekkend dat de nagellak die verkocht wordt aan vrouwen en tienermeisjes een verdachte hormoonverstorende stof bevat’, zegt Johanna Congleton, medeauteur van de studie. ‘Vooral nu we vaststellen dat hun lichaam die chemische stof relatief snel opneemt nadat een laag van de nagellak is aangebracht.’

Hormoonverstoorder

Trifenylfosfaat wordt gebruikt om de nagellak flexibeler en duurzamer te maken.

Trifenylfosfaat wordt in de nagellak gebruikt om die flexibeler en duurzamer te maken. De stof wordt ook al jaren op grote schaal gebruikt als vlamvertrager, onder meer in de vulling van zetels.

Maar uit laboratoriumtests blijkt dat de stof een hormoonverstorende werking heeft. Tijdens proeven bij dieren werden problemen vastgesteld bij de ontwikkeling en de voortplanting. Recent onderzoek wijst ook in de richting van obesitas.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Environment International.