Namibische president wint Afrikaanse leiderschapsprijs

De vertrekkende Namibische president Hifikepunye Pohamba heeft gisteren de prijs voor Afrikaans leiderschap gewonnen. De prijs is met 5 miljoen dollar, uitgekeerd in een periode van tien jaar,  en daarna een jaarlijkse uitkering van 200.000 euro per jaar, de meest lucratieve in de wereld.

  • GCIS (cc by-sa 2.0) Zuid-Afrikaans president Jacob Zuma (links) groet zijn Namibische evenknie Hifikepunye Pohamba tijdens een herdenkingdplechtigheid voor Nelson Mandela GCIS (cc by-sa 2.0)

De prijs voor Afrikaanse leiders die veel hebben betekend voor de ontwikkeling van hun land werd in de afgelopen zes jaar maar twee keer uitgereikt. De leiderschapsprijs werd in 2007 in het leven geroepen door de Mo Ibrahim Foundation, vernoemd naar een filantroop van Soedanese afkomst. De stichting kent de prijs toe aan Afrikaanse staatshoofden die in de voorgaande drie jaar op democratische wijze zijn vertrokken, zich aan hun wettelijke termijn hebben gehouden en “exceptioneel leiderschap” hebben getoond.

President Pohamba is de vierde Afrikaanse leider die de prijs wint sinds 2007

President Pohamba is nog maar de vierde Afrikaanse leider die de prijs wint sinds 2007, en de eerste winnaar sinds 2011. ‘Tijdens de tien jaar van zijn presidentschap heeft Namibië een reputatie opgebouwd van goed bestuur, stabiliteit en een inclusieve democratie met persvrijheid en respect voor mensenrechten’, zei Salim Ahmed Salim, voorzitter van de toekenningscommissie.

Pohamba werd president van Namibië in 2004. Hij wordt later deze maand opgevolgd door Hage Geingob.

Rolmodel

Mohamed Mo Ibrahim noemde Pohamba “een rolmodel” voor het continent. ‘Hij heeft zijn land gediend sinds de onafhankelijkheid en zijn leiderschap heeft het vertrouwen van de bevolking in de democratie vernieuwd. Zijn erfenis zijn versterkte instituten via verschillende initiatieven die hij tijdens zijn presidentschap nam.’

De Mo Ibrahim-prijs wordt alleen uitgereikt als de jury een kandidaat kan vinden met voldoende kwaliteiten.

De Ibrahim-prijs wordt alleen uitgereikt als de jury een kandidaat kan vinden met voldoende kwaliteiten. Voormalig president Joaquim Chissano was de eerste winnaar van de prijs in 2007. Daarna volgden Festus Mogae van Botswana (2008) en Pedro Pires van Kaapverdië (2011).

Tegenover de nieuwszender Al Jazeera verklaarde Ibrahim dat de lat hoog blijft liggen. ‘Het is een prijs voor excellent leiderschap. We verlagen onze standaarden niet. Als deze prijs in Europa had bestaan, vraag ik me af hoeveel leiders hem in de afgelopen acht jaar gewonnen zouden hebben.’

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift