Natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar opgebruikt

Nieuws

Natuurlijke hulpbronnen voor dit jaar opgebruikt

06 oktober 2007

Vandaag (6 oktober) hebben we alles opgebruikt wat het biologische systeem Aarde op één jaar kan produceren. Dat berekende de internationale organisatie Global Footprint Network. De gevolgen: bossen verdwijnen, planten- en diersoorten sterven uit en het klimaat verandert.

Elk jaar berekent het netwerk de voetafdruk van de mens: de totale oppervlakte die nodig is om het voedsel dat hij consumeert, te produceren, het afval van zijn energieverbruik op te nemen, en voor infrastructuur. Die voetafdruk wordt vergeleken met het aanbod op Aarde: de capaciteit van onze planeet om in deze natuurlijke bronnen te voorzien en het afval te verwerken.
Al sinds het midden van de jaren ’80 overstijgt de vraag het aanbod. Globaal gesproken consumeren we nu de natuurlijke rijkdommen van 1,3 planeten. Bovendien groeit die overconsumptie nog verder aan. Dat blijkt uit gegevens van het Global Footprint Network en zijn partner nef (the new economics foundation).

Opnieuw vroeger

Voor het zoveelste jaar op rij valt Ecological Debt Day in 2007 enkele dagen vroeger dan in het voorgaande jaar. In 2006 viel deze dag nog op 9 oktober. Dit jaar is dat al 6 oktober. Dat is ondertussen al meer dan twee maanden vroeger dan 20 jaar geleden. Toen, in 1987, staken we ons bij de Aarde pas in diepe schulden op 19 december.
Amper acht jaar later, in 1995, viel Ecological Debt Day al één maand vroeger, op 21 november. In die tijd gebruikte de mensheid 15 procent meer natuurlijke bronnen dan de Aarde kon produceren. Dit jaar gebruiken we maar liefst 30 procent meer natuurlijke bronnen dan de Aarde kan leveren. Met andere woorden, de Aarde heeft meer dan één jaar en drie maanden nodig om te produceren wat wij gebruiken op één jaar.

Ecologische kredietkaart

‘De mensheid is zijn ecologische kredietkaart aan het opgebruiken,’ zegt Dr. Mathis Wackernagel Executive Director van het Global Footprint Network en uitvinder van het concept ‘ecologische voetafdruk’. ‘Vergelijk het met meer geld uitgeven dan er intresten bijkomen op je bankrekening. Na een tijdje begin je aan je kapitaal te knabbelen. En blijf je dat jaar na jaar doen, dan zit je uiteindelijk in diepe schulden. Met de ecologische overconsumptie is dat net hetzelfde.’
‘Als gevolg van onze overconsumptie in België wordt meer en meer bioproductieve grond ingepalmd in het Zuiden. Bijvoorbeeld voor veevoeder voor onze dieren, en voor groenten en fruit uit Afrika’, legt Steven Vromman van Ecolife uit. WWF-België en Ecolife zijn de twee Belgische partnerorganisaties van het Global Footprint Network.