Natuurrampen kostten de wereld 306 miljard dollar in 2017

Nieuws

Natuurrampen kostten de wereld 306 miljard dollar in 2017

Natuurrampen kostten de wereld 306 miljard dollar in 2017
Natuurrampen kostten de wereld 306 miljard dollar in 2017

IPS

22 december 2017

De totale economische kost door natuurrampen steeg dit jaar tot 306 miljard dollar, vooral als gevolg van orkanen en bosbranden.

El Gee Cafe (CC BY-NC-ND 2.0)

El Gee Cafe (CC BY-NC-ND 2.0)​

De totale economische kost door natuurrampen steeg dit jaar tot 306 miljard dollar, vooral als gevolg van orkanen en bosbranden. Dat is veel hoger dan in 2016, maar het aantal slachtoffers bleef wereldwijd wel min of meer gelijk, blijkt uit verzekeringscijfers.

Een buitengewoon hevig orkaanseizoen, aardbevingen in Mexico en aanhoudende bosbranden in de VS laten duidelijk sporen na in verzekeringsrapporten. Volgens herverzekeraar Swiss Re kosten de rampen de verzekeringssector 136 miljard euro. Dat is aanzienlijk meer dan het gemiddelde van de voorbije tien jaar en het derde hoogste bedrag sinds Swiss Re in 1970 met de metingen begon.

De totale verliezen voor de economie liggen nog veel hoger, omdat een groot deel van de schade niet verzekerd is.

De totale verliezen voor de economie liggen nog veel hoger, omdat een groot deel van de schade niet verzekerd is. Swiss Re schat de totale schade wereldwijd op 306 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 188 miljard dollar aan schade in 2016. De dodentol is met iets meer dan 11.000 slachtoffers wel gelijkaardig aan de vorige jaren.

Vooral het extreem weer in de Verenigde Staten joeg de verzekerde verliezen de hoogte in. In augustus en september teisterden drie enorme orkanen de VS: Harvey, Irma en Maria. Ze trokken een spoor van vernieling van de kust van Texas tot Florida en de Caraïben, goed voor een totaal van 93 miljard dollar.

Dat cijfer is voorlopig, zegt Swiss Re, want door de enorme geografische voetafdruk van de orkanen en de snelle opeenvolging van de rampen is de exacte berekening van de schade nog steeds bezig. Bovendien zijn de totale economische verliezen door de drie orkanen waarschijnlijk nog veel hoger omdat overstromingsschade vaak niet wordt gedekt.

Bosbranden

In de tweede helft van 2017 creëerde het hete en droge weer in Californië dan weer de ideale voedingsbodem voor enorme natuurbranden, die ook woongebieden in de as legden. Voorlopige schattingen spreken van 7,3 miljard dollar aan verzekerde schade. Maar omdat de branden nog steeds woeden in het zuiden van de staat, zal de eindbalans waarschijnlijk nog een pak hoger liggen.

In september werd Mexico dan weer getroffen door twee krachtige aardbevingen, waarbij talrijke gebouwen instortten en heel wat doden vielen. De verzekerde schade bedraagt daar meer dan 2 miljard dollar. In Australië kostte de cycloon Debbie de verzekeringssector dan weer 1,3 miljard dollar kostte.

Swiss Re verwijst ook naar de koudegolf die Europa eind april in zijn greep had, gevolgd door een zomer met hittegolven en temperatuurrecords.