Nederland: Hoge Raad moet rol van Shell in Nigeria beoordelen

Nieuws

Shell in cassatie tegen beslissing rechtbank

Nederland: Hoge Raad moet rol van Shell in Nigeria beoordelen

Nederland: Hoge Raad moet rol van Shell in Nigeria beoordelen
Nederland: Hoge Raad moet rol van Shell in Nigeria beoordelen

IPS

04 mei 2021

Na een jarenlange juridische strijd werd Shell in januari aansprakelijk gesteld voor grootschalige vervuiling in Nigeria. De oliegigant ging echter in cassatie tegen de maatregelen die het moet nemen om olielekkages te stoppen. De Hoge Raad in Nederland moet zich nu over de zaak buigen.

Milieudefensie (CC BY-NC-SA 2.0)

Eric Dooh, een van de eisers in de zaak tegen Shell, toont de ruwe olie die de oevers van de kreek door zijn dorp Goi (Ogoniland) heeft aangetast. Meerdere lekkages in een pijpleiding van Shell hebben de kreek over een lengte van vele kilometers zwaar verontreinigd, waardoor vis en ander leven uit het getijdengebied zijn verdwenen.

Milieudefensie / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

In Nederland zal de Hoge Raad zich buigen over de zaak die milieuorganisatie Milieudefensie heeft aangespannen tegen Shell. Na een jarenlange juridische strijd werd Shell in januari aansprakelijk gesteld voor grootschalige vervuiling in Nigeria. De oliegigant ging echter in cassatie tegen de maatregelen die het moet nemen om olielekkages te stoppen.

Shell tekent geen bezwaar aan tegen de bevoegdheid van de Nederlandse rechter om over olielekkages in Nigeria te oordelen, noch tegen de verplichting om Nigerianen te compenseren voor de schade.

‘Het is geweldig nieuws dat Shell zich op deze punten gewonnen geeft’, zegt Donald Pols, directeur van Milieudefensie in een communiqué. Maar hij betreurt dat Shell het enige onderdeel dat de situatie in Nigeria op lange termijn kan verbeteren, van tafel wil krijgen: het installeren van lekdetectiesystemen in pijpleidingen.

Lekdetectiesysteem

Op 29 januari werd Shell in hoger beroep veroordeeld tot het betalen van compensatie aan drie van de vier Nigerianen die samen met Milieudefensie de zaak hebben aangespannen. Daarnaast oordeelde het Hof dat behalve Shell Nigeria ook Royal Dutch Shell zijn zorgplicht had geschonden, door geen lekdetectiesysteem aan te brengen in de pijpleiding.

Anticiperend op de cassatie van Shell hebben ook Milieudefensie en de Nigeriaanse mede-eisers een vraag aan de Hoge Raad voorgelegd. Behalve het schenden van de zorgplicht heeft het hoofdkantoor van Shell volgens de aanklagers namelijk ook schuld aan het ontstaan van de olielekkages – en dus niet alleen het Nigeriaanse dochterbedrijf.

Als de Hoge Raad dit oordeel overneemt, dan is het hoofdkantoor van Shell medeverantwoordelijk voor het compenseren van de schade. Slachtoffers zullen dan gemakkelijker compensatie in Nederland kunnen afdwingen.