Nederlandse ngo Access to Medicine Foundation klaagt ongelijkheid aan

‘Insuline moeilijker verkrijgbaar voor wie in arm land woont’

Olivier Hébrard (CC BY-SA 4.0)

Insuline, de levensreddende medicatie voor mensen met diabetes, is minder vlot verkrijgbaar in arme dan in rijke landen. Dit getuigt van grote ongelijkheid, zegt een rapport van de Nederlandse ngo Access to Medicine Foundation.

Farmaceutische bedrijven die insuline produceren, moeten dringend de initiatieven opschalen om de ‘grote ongelijkheid’ aan te pakken bij de toegang tot de levensreddende medicatie voor mensen met diabetes in lage- en middeninkomenslanden, stelt het rapport van Access to Medicine Foundation

Insuline wordt voornamelijk voorgeschreven aan mensen met de diagnose diabetes type 1 om te voorkomen dat ze complicaties ondervinden die zelfs hun overlijden tot gevolg kunnen hebben. 

Volgens Access to Medicine Foundation hebben mensen in lage- en middeninkomenslanden minder toegang tot insuline en ook minder keuze uit verschillende soorten producten dan in rijkere landen. 

Geen insuline geregistreerd

De auteurs van het rapport tonen na analyse van beschikbare gegevens aan dat slechts een paar medicijnfabrikanten de insulinemarkt domineren, terwijl er ook hiaten zijn in de toegang tot verschillende soorten van insuline.

Volgens de International Diabetes Federation zal het aantal mensen met de aandoening wereldwijd toenemen tot 643 miljoen in 2030 en 783 miljoen in 2045.

Zo zouden slechts 29 van de 108 onderzochte landen alle insulinetoepassingen hebben die door de Wereldgezondheidsorganisatie als ‘essentiële geneesmiddelen’ zijn goedgekeurd. In slechts één geval gaat het om een land waar de inkomens gemiddeld laag liggen. In 24 landen werd zelfs helemaal geen insuline geregistreerd.

De auteurs roepen op om dringend het aantal doses en soorten insuline in lage- en middeninkomenslanden op te schalen

Diabetes is immers een ziekte die een stijgende trend kent: volgens de International Diabetes Federation zal het aantal mensen met de aandoening wereldwijd toenemen tot 643 miljoen in 2030 en 783 miljoen in 2045. De ziektelast is het hoogst in lage- en middeninkomenslanden waar vandaag al 80 procent van de 463 miljoen volwassenen met diabetes leeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.