VN: ‘Nederzettingenpolitiek Israël veroorzaakt geweld’

Een speciale commissie van de Verenigde Naties (VN) heeft de Israëlische nederzettingenpolitiek aangewezen als oorzaak van geweld tegen de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De veroordeling komt enkele weken na een aanslag waarbij een Palestijnse baby om het leven kwam.

  • Jonathan Dorsett (CC BY-NC-ND 2.0) Een soldaat en kolonisten in Hebron. Jonathan Dorsett (CC BY-NC-ND 2.0)

Bij een brand die was aangestoken door Israëlische kolonisten, kwam een achttien maanden oude baby om in het Palestijnse dorp Duma, ten zuiden van Nablus. Op 8 augustus, de dag waarop ook de vader van de baby bezweek aan ernstige brandwonden, rondde de commissie haar onderzoek af.

Ze zegt ‘gealarmeerd’ te zijn door de escalatie van geweld tegen Palestijnen en wijdt die escalatie aan een ‘klimaat van straffeloosheid met betrekking tot de activiteiten van kolonisten’ als het gaat om tragedies zoals de aanval op 31 juli.

In een op 10 augustus uitgegeven persbericht, zegt de commissie dat getuigenissen van burgerorganisaties en Palestijnse functionarissen allemaal tot dezelfde conclusie leiden: zo lang de Israëlische regering de bouw van illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever niet beperkt, zal het geweld waarschijnlijk doorgaan.

Marginalisering

Volgens de niet-gouvernementele organisatie Peace Now, wonen er momenteel 350.000 Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Daarnaast wonen er naar schatting 300.000 kolonisten in delen van Jeruzalem die Israël veroverde en illegaal annexeerde van Jordanië in 1967.

De nederzettingen zijn vooral geconcentreerd in de zogenoemde Zone C, die 61 procent van de Westelijke Jordaanoever beslaat. Zestigduizend Palestijnen worden hier teruggedrongen op een steeds kleiner wordend stuk land, terwijl nieuwe nederzettingen hen verder segregeren en marginaliseren.

Vorig jaar stegen de Israëlische uitgaven voor nederzettingenactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever 600 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Vorig jaar stegen de Israëlische uitgaven voor nederzettingenactiviteiten op de Westelijke Jordaanoever tot 91 miljoen euro, een groei van 600 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Met de uitgaven voor de Golan Hoogvlakte erbij, schiet het bedrag omhoog tot ruim 180 miljoen euro per jaar.

Peace Now zegt dat de Israëlische sinds 2009 aanvragen heeft goedgekeurd voor 4.485 nieuwe eenheden zoals huizen, wegen, industriële gebouwen en landbouwgrond. In de afgelopen twee jaar alleen al, vond twee derde van de nieuwbouw plaats aan de Palestijnse kant van de grens waarover in 2003 bij het Initiatief van Genève overeenstemming werd bereikt.

De VN hebben herhaaldelijk aangekaart dat bouwen op bezet land illegaal is onder de internationale wetgeving. Ondanks diverse smeekbeden van secretarissen-generaal van de VN, onder wie de huidige secretaris-generaal Ban Ki-moon, zijn er nu bijna 220 Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens een uitgebreide reportage in de New York Times varieert de aard van deze nederzettingen van primitieve buitenposten op heuvels, tot levendige steden met hun eigen universiteiten en bioscopen. De grootste nederzetting, een orthodoxe enclave die bekend staat als Modiin Illit, telt 60.000 kolonisten en groeit snel: in 2009 werden er elke week zestig baby’s geboren.

Vee vergiftigen

Naast het annexeren van Palestijns land en het verder fragmenteren van de Westelijke Jordaanoever, draagt de uitbreiding van de nederzettingen bij aan een klimaat van straffeloosheid. Misdaden tegen Palestijnen worden vaak niet onderzocht. In een recent rapport van de Israëlische mensenrechtengroep Yesh Din, staat dat slechts 7,4 procent van de onderzoeken van de politie in Samaria en Judea naar misdaden van Israëli’s tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, leidt tot een aanklacht tegen de verdachte.

De organisatie zegt dat dat cijfer gebaseerd is op een steekproef van ongeveer duizend onderzoeken die de politie uitvoerde tussen 2005 en 2014. Veel geweldsmisdrijven en daden van vandalisme vinden plaats aan de rand van Palestijnse dorpen, waar landbouw bedreven wordt. Yesh Din noemt dit soort aanvallen ‘een berekenende strategie bedoeld om Palestijnen terug te dringen of te verdrijven van hun land.’

In de eerste zeven maanden van dit jaar alleen al, hebben de VN meer dan 120 aanvallen van Joodse kolonisten op Palestijnen gedocumenteerd op de Westelijke Jordaanoever. Yesh Din zegt dat de gewelddadige incidenten variëren van schietpartijen en afranselingen tot het overrijden van Palestijnen met voertuigen. Kolonisten vernielen ook routineus Palestijnse landbouwgrond door bomen neer te halen, gewassen in brand te steken, machines te beschadigen of vee te stelen of vergiftigen.

Olijfbomen

Aanvallen op bezittingen zijn goed voor 41 procent van alle geregistreerde klachten. In de helft van de gevallen gaat het om fruitbomen. Sinds 1967 werden op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza meer dan 800.000 olijfbomen vernield.

Aanvallen op bezittingen zijn goed voor 41 procent van alle geregistreerde klachten.

Yesh Din zegt dat het in 5 procent van de politieonderzoeken ging om zaken waarbij sprake was van het doden van vee, ontheiligen van moskeeën en begraafplaatsen of het dumpen van rioolafval en ander afval op Palestijnse (landbouw)grond. In nog eens 14 procent van de gevallen ging het om zaken waarbij kolonisten probeerden zich Palestijns land toe te eigenen door er zonder toestemming gebruik van te maken, omheiningen te plaatsen, of er verplaatsbare huizen of kassen neer te zetten.

Hoewel de Israëlische regering het geweld van de kolonisten geregeld publiekelijk veroordeelt, blijkt uit informatie van het Macro Center for Political Economics in Tel Aviv, dat de staat in 2014 860 euro overmaakte naar elke Israëlische bewoner van de Westelijke Jordaanoever. Dat is twee keer zoveel als het bedrag dat wordt uitgegeven aan inwoners van grotere steden zoals Tel Aviv en Jeruzalem. De uitgaven voor Israëlische burgers in meer afgelegen nederzettingen liepen vorig jaar op tot ruim 1.340 euro per persoon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.