Neergeschoten omdat manlief te lang op het eten moet wachten

Nieuws

Neergeschoten omdat manlief te lang op het eten moet wachten

Ashfaq Yusufzai

30 september 2011

Steeds meer vrouwen worden het slachtoffer van vuurwapens die overvloedig aanwezig zijn in het noorden van Pakistan. In veel gevallen gaat het  om huishoudelijke ruzies over het eten of de strijk, blijkt uit lokale berichten.

Vorig jaar zijn er 719 vrouwen vermoord in Pakistan. “In twee derde van de zaken was er een vuurwapen in het spel en ging het om eerwraak of een huishoudelijke ruzie”, zegt veiligheidsexpert en oud-brigadier Muhammad Saad. Vooral in het noorden van Pakistan wemelt het van de vuurwapens. “De meeste daarvan zijn lokaal geproduceerd, in Darra Adamkhel, en zijn illegaal.”

Ook Shabina Ayaz van de Auratstichting, die opkomt voor de rechten van vrouwen, gelooft dat het geweld tegen Pakistaanse vrouwen alleen kan stoppen als er iets wordt gedaan aan het illegale wapenbezit.

Kinderen

“In de tribale maatschappij zijn vrouwen al gemarginaliseerd”, zegt Murtaza Khan van de groep Action Against Small Arms, “maar door de opstand van de Taliban in het noorden zijn wapens goedkoop te verkrijgen, en dat leidt tot excessief gebruik. De problemen van vrouwen worden daardoor alleen maar erger.” Overal zijn wapens, van pistoolpennen à la James Bond tot antivliegtuigraketten. “Zelfs kinderen van tien worden getraind om AK-47’s te hanteren. Vuurwapens worden gezien als statussymbool.”

Sommige vrouwen zijn vermoord omdat hun man vond dat het eten te laat klaar was, of dat hun kleding te langzaam werd gestreken, vertelt Khan. Een politieagent in Peshawar, Kareem Khan, bevestigt dat. Volgens hem is er onlangs een vrouw vermoord door haar man omdat ze niet op tijd zijn schoenen had gepoetst. “Wapens zijn zo goedkoop dat zelfs arme mensen er een hebben”, zegt hij.

De roep om ontwapening neemt toe sinds deze zomer honderden mensen zijn vermoord in de etnische strijd in Karachi, in zuid-Pakistan, tussen de schietgrage Pashtuns en de al even stevig bewapende Mohajirs, afkomstig uit India.

Amerikanen

“De fascinatie voor geweren bij de Pashtuns is gevoed door de oorlog tussen de Mujahedeen en de sovjets in de jaren tachtig”, zegt Saad. Terwijl ze vroeger afhankelijk waren van hun eigen oude wapenindustrie, kregen ze nu van de Amerikanen het modernere werk, van handwapens tot aan de Stingerraketten, waarmee vanaf de schouder Russische vliegtuigen konden worden neergehaald.