Negen grote wapenexporteurs zetelen in VN-Veiligheidsraad

Negen van de tien grootste wapenexporteurs zetelen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. In conflicten zoals dat in Jemen leveren ze wapens en zweren vrede te brengen tegelijk.

  • Campaign Against Arms Trade CC BY-SA 2.0 Campaign Against Arms Trade CC BY-SA 2.0

Van die negen landen zijn er vier roterend lid: Spanje, Oekraïne, Italië en Nederland. Daarnaast zijn er de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad: China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

VS en Rusland goed voor de helft

Volgens de gegevens van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) maken deze negen landen allemaal deel uit van de top tien van de grootste wapenexporteurs.

De VS en Rusland zijn respectievelijk goed voor 33 en 25 procent van het totale percentage aan uitgevoerde wapens.

Duitsland, op nummer vijf, is het enige land dat geen lid is of toekomstig lid van de Veiligheidsraad zal zijn. De Veiligheidsraad telt in totaal 15 leden.

Pieter Wezeman, onderzoeker bij SIPRI, is niet verrast. ‘Dit is business as usual. De vijf permanente leden zijn in veel opzichten de sterkste militaire krachten’, zegt hij.

De Verenigde Staten en Rusland zijn volgens SIPRI respectievelijk al goed voor 33 en 25 procent van het totale percentage aan uitgevoerde wapens in 2015, samen dus voor 58 procent.

China volgt op ruime afstand met 5,9 procent, Frankrijk met 5,6 procent, goed voor de derde en vierde plaats in de top tien.

Volgens Wezeman is de status van vier roterende leden als wapen-exporterend land weliswaar interessant te noemen maar verder veeleer een samenloop van omstandigheden.

Belangen bij conflict

De huidige conflicten in Jemen en Syrië zijn wel voorbeelden die aantonen hoe tegenstrijdig en relatief de invloed van de Veiligheidsraad is.

‘Jemen is een humanitaire catastrofe en de wapenleveringen zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor.’

‘Sommige van de grootste crises waar de Veiligheidsraad mee worstelt, bijvoorbeeld het conflict in Jemen, hebben te maken met de wapenleveringen van de eigen leden aan de conflictlanden’, zegt Anna Macdonald van de organisatie Control Arms.

‘Wij roepen al een jaar onophoudelijk dat de wapentransfers naar Saoedi-Arabië moeten stoppen in het licht van de crisis in Jemen. Jemen is een humanitaire catastrofe en de wapenleveringen zijn daar voor een groot deel verantwoordelijk voor.’

Volgens Macdonald zijn de transfers van wapens naar Saoedi-Arabië voor gebruik in Jemen een schending van het humanitaire recht en het Verdrag op de Wapenhandel.

Vrede en een minimum aan wapens

‘Binnenlandse druk van actiegroepen heeft ertoe geleid dat sommige Europese landen, waaronder Zweden dat lid wordt van de Veiligheidsraad in januari 2017, de wapenexport naar Saoedi-Arabië heeft beperkt’, zegt Wezeman.

‘De 1,3 biljoen dollar die momenteel naar militaire uitgaven gaat, niet strookt met de geest, noch de letter van dit verdrag.’

Zweden is de twaalfde grootste wapenexporteur ter wereld. Het land zal lid zijn van de Veiligheidsraad van januari 2017 tot en met december 2018.

Macdonald brengt de leden graag nog eens in herinnering waar Artikel 5 van het charter van de Verenigde Naties voor staat.

‘Het promoten van het behoud van vrede met een minimum aan bewapening.’

‘We vinden dat de 1,3 biljoen dollar die momenteel naar militaire uitgaven gaat, niet strookt met de geest, noch de letter van dit verdrag. Het is een bedrag dat groter is dan het geld dat nodig is om extreme armoede uit te roeien.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2789   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2789  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.