Nicaragua ontslaat protesterende gezondheidswerkers

Katie Simmons-Barth Photography CC BY 2.0

 

Nicaragua heeft tientallen artsen en andere gezondheidswerkers willekeurig ontslagen. Volgens Human Rights Watch gaat het om een vergelding.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft minstens 135 artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers ontslagen uit verschillende openbare ziekenhuizen in Nicaragua, meldt de Medische Vereniging van Nicaragua. 

De ontslagen werknemers namen deel aan de protesten tegen de regering van Daniel Ortega of lieten op een andere manier hun ongenoegen blijken, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vijftien ontslagen gezondheidswerkers interviewde en hun ontslagbrieven onderzocht. 

Onstabiel element

Nicaragua bevindt zich al sinds april in een zware politieke en sociale crisis. Bij straatprotest zijn al meer dan driehonderd doden en meer dan tweeduizend gewonden gevallen, meestal door geweld van politieagenten en regeringsgezinde groepen.

‘Het ontslag van de artsen bewijst opnieuw dat de regering-Ortega enkel begaan is met het veiligstellen van haar ongecontroleerde macht’

‘Eerst trad de regering-Ortega hard op tegen manifestanten, nu richt ze zich op iedereen die haar macht in twijfel durft te trekken’, zegt José Miguel Vivanco, directeur Amerika van Human Rights Watch.

‘Het ontslag van de artsen bewijst opnieuw dat de regering-Ortega meer begaan is met het veiligstellen van haar ongecontroleerde macht dan met de basisrechten van de Nicaraguanen.’

Negen van de vijftien onderzochte brieven hadden een identieke formulering, ook al kwamen ze van verschillende ziekenhuizen. Een reden voor het ontslag werd niet gegeven. Elf van de geïnterviewde gezondheidswerkers hadden meer dan twintig jaar dienst.

Een van de ontslagen artsen is Javier Pastora (55), hoofd van de afdeling chirurgie van een ziekenhuis in León. Van de directeur van het ziekenhuis kreeg hij te horen hij door zijn deelname aan de protesten een ‘onstabiel element’ voor het ziekenhuis was geworden.

Op Facebook verklaarde de ziekenhuisdirecteur dat ‘er meer artsen zullen worden ontslagen omdat ze terroristen zijn.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.