Nicaragua ontslaat protesterende gezondheidswerkers

Katie Simmons-Barth Photography CC BY 2.0

 

Nicaragua heeft tientallen artsen en andere gezondheidswerkers willekeurig ontslagen. Volgens Human Rights Watch gaat het om een vergelding.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft minstens 135 artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers ontslagen uit verschillende openbare ziekenhuizen in Nicaragua, meldt de Medische Vereniging van Nicaragua. 

De ontslagen werknemers namen deel aan de protesten tegen de regering van Daniel Ortega of lieten op een andere manier hun ongenoegen blijken, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vijftien ontslagen gezondheidswerkers interviewde en hun ontslagbrieven onderzocht. 

Onstabiel element

Nicaragua bevindt zich al sinds april in een zware politieke en sociale crisis. Bij straatprotest zijn al meer dan driehonderd doden en meer dan tweeduizend gewonden gevallen, meestal door geweld van politieagenten en regeringsgezinde groepen.

‘Het ontslag van de artsen bewijst opnieuw dat de regering-Ortega enkel begaan is met het veiligstellen van haar ongecontroleerde macht’

‘Eerst trad de regering-Ortega hard op tegen manifestanten, nu richt ze zich op iedereen die haar macht in twijfel durft te trekken’, zegt José Miguel Vivanco, directeur Amerika van Human Rights Watch.

‘Het ontslag van de artsen bewijst opnieuw dat de regering-Ortega meer begaan is met het veiligstellen van haar ongecontroleerde macht dan met de basisrechten van de Nicaraguanen.’

Negen van de vijftien onderzochte brieven hadden een identieke formulering, ook al kwamen ze van verschillende ziekenhuizen. Een reden voor het ontslag werd niet gegeven. Elf van de geïnterviewde gezondheidswerkers hadden meer dan twintig jaar dienst.

Een van de ontslagen artsen is Javier Pastora (55), hoofd van de afdeling chirurgie van een ziekenhuis in León. Van de directeur van het ziekenhuis kreeg hij te horen hij door zijn deelname aan de protesten een ‘onstabiel element’ voor het ziekenhuis was geworden.

Op Facebook verklaarde de ziekenhuisdirecteur dat ‘er meer artsen zullen worden ontslagen omdat ze terroristen zijn.’

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift