Nicaragua wil brokken met Brussel en Washington lijmen
José Adán Silva
08 maart 2009
De regering van Nicaragua probeert koortsachtig het vertrouwen van de Europese Unie en de Verenigde Staten terug te winnen. Managua heeft de miljoenen broodnodig, die in november geblokkeerd werden na klachten over verkiezingsfraude.
De voorbije week ging minister van Buitenlandse Zaken Samuel Santos langs in Washington en Brussel. In de Amerikaanse hoofdstad ontmoette hij onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon. Santos liet zich voorzichtig uit over de resultaten van de toenaderingspoging. “Er bestaan geen garanties. Over de zaken waarover we gepraat hebben en waarover we nog praten is er geen enkele garantie omdat het over politieke criteria gaat.”
In Brussel had Santos een onderhoud met EU-commissaris voor Buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner. De Nicaraguaanse minister stelde enkele hervormingen, onder meer aan het kiessysteem.
Deze week had Santos al het nieuwe hoofd van de EU-delegatie voor Centraal-Amerika, Mendel Goldstein, officieel erkend. De Duitse diplomaat vervangt Francesca Mosca, die in augustus 2008 haar post in Managua verliet. President Daniel Ortega had ermee gedreigd Mosca persona no grata te verklaren en het land uit te zetten naar aanleiding van een communiqué waarin onder meer Mosca haar bezorgdheid had uitgedrukt over het gebrek aan transparantie bij schenkingen door Venezuela en over vervolgingen en bedreigingen van journalisten en ngo’s. Mosca had Managua ook een gebrek aan politieke pluralisme aangewreven omdat twee partijen niet aan de verkiezingen vorig jaar hadden mogen deelnemen.
Fraude
De EU en de VS schortten hun hulp aan Nicaragua op nadat de rechtse oppositie, de katholieke kerk, civiele organisaties, ondernemers en diplomaten de regering ervan hadden beschuldigd gefraudeerd te hebben bij de gemeenteverkiezingen in november. De kiesraad erkende de overwinning van het regerende Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) in 105 van de 146 plaatsen waar een burgemeester verkozen werd.
De EU schorste de betaling van ruim 100 miljoen euro. De Verenigde Staten schorsten de schenking van 64 miljoen dollar (50 miljoen euro) aan een programma dat sociale en landbouwprojecten financiert. Washington wilde de situatie uitgeklaard zien tegen 11 maart.
Door de wereldwijde crisis dreigt de zwakke Nicaraguaanse economie helemaal in elkaar te klappen. De Nicaraguaanse regering sneed tot 650 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) uit zijn begroting voor 2009. Zelfs op volksgezondheid en onderwijs wordt bespaard. De economische en sociale vooruitzichten versomberden nog toen de voorzitter van de centrale bank maandag aankondigde dat er nog meer besparingen nodig zouden zijn.
Terroristen
Als de Westerse hulp aan Nicaragua niet hervat wordt, dreigt het land zijn de Milleniumdoelstellingen niet te halen en dreigt de armoede nog toe te nemen, zegt socioloog Javier Meléndez, directeur van de ngo Instituto de Estudios y Estrategias de Políticas Públicas. Volgens VN-cijfers moet drie kwart van de 5,7 miljoen Nicaraguanen het met minder dan 2 dollar per dag stellen. “Het is simpel”, zegt Meléndez. “Als er geen hulp komt, dan gaan we ten onder.”
President Ortega noemde de Amerikaanse en Europese leiders vorig jaar “imperialisten”, “terroristen” en “kolonisatoren”. De laatste maanden benadrukte hij de noodzaak om de banden met de internationale gemeenschap opnieuw aan te halen. Volgens presidentieel adviseur Bayardo heeft het land “een dringende injectie” nodig maar hij benadrukte dat de regering het officieel niet meer over de electorale fraude zou hebben.