"Niet duidelijk of olielek voor kust Brazilië gedicht is"

Nieuws

"Niet duidelijk of olielek voor kust Brazilië gedicht is"

Fabiana Frayssinet

02 december 2011

Het is nog steeds niet duidelijk of het olielek voor de Braziliaanse kust gedicht is, zegt Greenpeace. De milieuorganisatie verwijt zowel de overheid als Chevron een gebrek aan transparantie.

Het olielek ontstond bij boringen in het Fradeveld, op 370 kilometer van de Braziliaanse kust. De eerste olie lekte in zee op 7 november, maar nog steeds is niet duidelijk of het lek gedicht is. Chevron, de oliemaatschappij die verantwoordelijk is voor de boringen, beweert van wel. Volgens Leandra Gonçalves van Greenpeace is dat onmogelijk te bevestigen.

“Vanaf het begin van het incident spraken de feiten elkaar tegen en was de informatie verward”, zegt Gonçalves. “Het Amerikaanse bedrijf en de Braziliaanse overheid vertoonden in hun aanpak een groot gebrek aan transparantie.”

De Braziliaanse overheid schortte de boringen van Chevron vorige week op tot het onderzoek afgerond is. Daarnaast kreeg de oliegigant een boete van 21 miljoen euro.

Angst voor de diepte

Toch blijft de Braziliaanse overheid risicovolle boringen in diepzee verdedigen. Die boringen moeten Brazilië tot een internationale oliemacht maken.

Vorig jaar werd het Libraveld, het grootste Braziliaanse olieveld tot nu toe, ontdekt. Volgens de meest optimistische schattingen zou dat veld Brazilië in de top 10 van landen met de grootste oliereserves plaatsen. Het veld ligt op grote diepte, tot 6500 meter, onder een zoutlaag van 2 kilometer. Dat maakt boringen zeer risicovol, zeggen experts.

Volgens Carlos Minc, milieuminister in de deelstaat Rio de Janeiro, was het Chevronincident een “rood alarm” met het oog op toekomstige boringen in dieper gelegen olievelden. “We moeten meer voorzorgen nemen, meer bestuderen, strenger zijn en de straffeloosheid bestrijden”, zegt Minc.

Omvang onduidelijk

Het Fradeveld, waar het huidige lek zich voordoet, ligt op 1200 meter diepte. Volgens Chevron ontstond het lek nadat zich een onverwachte druk voordeed bij het boren, maar de politie vermoedt dat de maatschappij dieper geboord heeft dan toegelaten is.

Oorspronkelijk sprak Chevron van een olielek van 400 tot 650 vaten. Later werd dat bijgesteld naar 2400 vaten. Ook de omvang is niet duidelijk. Het Nationaal Petroleumagentschap (ANP) spreekt van 163 vierkante kilometer, terwijl de geograaf John Amos tien keer zoveel olie waargenomen zou hebben op satellietbeelden.