Niet enkel vrouwen zijn slachtoffer van gedwongen huwelijken

Nieuws

Niet enkel vrouwen zijn slachtoffer van gedwongen huwelijken

Sanjay Suri en Maarten Messiaen

17 maart 2006

De Britse regering start een campagne op tegen gedwongen huwelijken. Te weinig jonge mensen beseffen dat ze ergens terecht kunnen wanneer hun ouders hen uithuwelijken tegen hun zin. De campagne is bedoeld voor meisjes én jongens, want ook zij worden het slachtoffer van gedwongen huwelijken.

Sinds een jaar kunnen jongeren die het slachtoffer zijn van een gedwongen huwelijk terecht op speciale meldpunten in Groot-Brittannië. Na een hetze over de ontvoering van verschillende bruiden naar Pakistan, zetten de Britse politie en hulpverleners ongeveer een jaar geleden een speciale eenheid (de joint Forced Marriage Unit) op. De eenheid heeft antennes in de grote Britse luchthavens. Op Heathrow bijvoorbeeld, hangen er borden op om jonge meisjes die ontvoerd worden de kans te geven om het vergrijp te melden.

”Vorig jaar hebben we ongeveer 250 tot 300 gevallen binnengekregen”, zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Maar er zijn aanwijzingen genoeg om te kunnen stellen dat het er veel, veel meer zijn.” In de statistieken van de Forced Marriage Unit zitten verrassend veel mannen. 15 procent van de klachten wordt ingediend door of in naam van mannen.

De Britse ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken lanceren een sensibiliseringcampagne “om jonge mensen te laten weten dat ze hulp kunnen krijgen.” Tegelijk wil de overheid ouders ervan bewust maken dat ze de mensenrechten schenden door hun kind te dwingen. De campagne loopt onder de slogan ‘Jouw recht om te kiezen’ (‘You Have A Right to Choose’).

De overheid wil met de campagne ook enkele hardnekkige misverstanden wegwerken. Een gearrangeerd huwelijk is geen gedwongen huwelijk en het gaat niet altijd om Pakistaanse families. ”Gedwongen huwelijken gaan ten koste van kinderen, tieners en volwassenen van alle rassen en religies: zowel christenen, joden, moslims als sikhs,” zegt staatssecretaris Baroness Scotland. ”Het gaat niet enkel om Aziaten. Het gaat om mensen uit het Midden-Oosten, de Balkan en Afrika.”

Schrijfster en actrice Meera Syal, één van de bekende Britten die deelnemen aan de campagne, hoopt dat “de oudere generatie het hemelsbreed verschil zal zien tussen een gearrangeerd en een gedwongen huwelijk: instemming.”

Ameet Chana, een ster uit de soapserie Eastenders, wijst erop dat niet enkel vrouwen het slachtoffer worden van gedwongen huwelijken. “Zoals de meeste mensen geloofde ik dat het om vrouwen alleen ging. Ik was erg verbaasd toen ik hoorde dat het in 15 procent van de gerapporteerde gevallen een man was die gedwongen werd tot trouwen. Misschien zijn het er nog meer: het is extra moeilijk voor een man om in zo’n situatie hulp te zoeken. Deze campagne moet hen duidelijk maken dat ze niet alleen zijn.”

In België wordt het over afzienbare tijd mogelijk om personen te straffen die met bedreigingen of geweld iemand tot een huwelijk dwingen. Het wetsontwerp daarvoor is vorige week goedgekeurd door de ministerraad. Na Noorwegen zou België het tweede land moeten worden dat gedwongen huwelijken strafrechtelijk aanpakt. Momenteel wordt in België, zoals in de meeste landen, het gedwongen huwelijk bestraft met behulp van andere middelen zoals fysiek of psychisch geweld, verkrachting of bedreigingen. (MM)