Nieuw geneesmiddel pakt twee ziektes in een keer aan

Nieuws

Nieuw geneesmiddel pakt twee ziektes in een keer aan

07 februari 2012

Een nieuw geneesmiddel tegen de slaapziekte dat momenteel getest wordt, kan volgens wetenschappers ook ingezet worden tegen leishmaniasis. Die wordt veroorzaakt door de op een na dodelijkste parasiet in ontwikkelingslanden.

Leishmaniasis doodt tot zestigduizend mensen per jaar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Het wordt veroorzaakt door een parasiet die overgedragen wordt door zandvlooien. De huidige geneesmiddelen tegen de ziekte zijn duur, giftig, omslachtig of stuiten op een groeiende resistentie.

Maar er is goed nieuws uit de Universiteit van Dundee in Groot-Brittannië. Wetenschappers hebben er ontdekt dat fexinidazole, een geneesmiddel dat momenteel wordt getest voor gebruik tegen de slaapziekte, ook werkzaam is tegen leishmaniasis. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Dagelijks pilletje

Een kuur van vijf dagen bij muizen overwon de ziekte voor 98 procent. Bijna even belangrijk nieuws is dat het middel oraal toegediend werd, en dat de bestanddelen langer dan een dag werkzaam blijven in het lichaam, waardoor een dagelijkse pil zou volstaan.

“De huidige behandelingen zijn verre van ideaal en er is een grote nood aan betere, goedkopere en gebruiksvriendelijker geneesmiddelen om de ziekte aan te pakken”, zegt hoofdonderzoeker Alan Fairlamb in een persbericht. “Ons onderzoek toont aan dat fexinidazole een groot potentieel heeft om dat te doen.”