Nieuw milieubeleid Citigroup ‘nieuwe internationale standaard’

Nieuws

Nieuw milieubeleid Citigroup ‘nieuwe internationale standaard’

Jim Lobe

23 januari 2004

Citigroup, ‘s werelds grootste financiële instelling, belooft in de toekomst geen projecten meer te financieren die een impact kunnen hebben op kwetsbare ecosystemen en inheemse gemeenschappen of die de ontbossing of de klimaatverandering in de hand werken. De nieuwe ecologische normen die Citigroup zich oplegt verleggen de bakens, zo stelt de Amerikaanse milieubeweging.

“Vandaag heeft Citi op papier het strengste milieubeleid van alle financiële instellingen ter wereld,” zegt Michael Brune, de directeur van het Rainforest Action Network (RAN), een milieugroep die in het verleden consumentenboycots en kleurrijke protesten organiseerde tegen de Citibank. “Een mijlpaal voor de wereldwijde beweging die de opwarming van de aarde en de ontbossing wil stoppen. Het belang van de koerswijziging van dit immense bedrijf kan nauwelijks onderschat worden.”

Citigroup volgde tot dusver de ecologische richtlijnen van de IFC, de private arme van de Wereldbank, zoals vastgelegd in de zogenaamde ‘Equator Principles’, een akkoord dat vorig jaar werd ondertekend door 18 grote internationale banken. De principes zijn strenger dan die van de meeste privé-banken en exportkredietinstellingen van westerse regeringen. De nieuwe ecologische normen die Citigroup zichzelf oplegt, gaan echter een stuk verder dan die van de Wereldbank.

De reactie van andere milieugroepen is iets voorzichtiger. “Deze verbintenis maakt Citi de ecologische koploper onder de Amerikaanse investeringsbanken,” zegt Michelle Chan-Fishel van Friends of the Earth International (FoEI). “Maar we stellen het applaus uit tot we zien hoe dit in de praktijk wordt gebracht.”

De bank zal voortaan geen leningen meer verstrekken aan bedrijven die lokale of nationale wetten inzake houtkap overtreden. Het meest verregaande aspect van het nieuwe milieubeleid zijn de zogenaamde “no-go zones”, een concept dat de financiering van houtwinning in tropische wouden uitsluit. Het klinkt evident, maar er was tot dusver geen enkele Amerikaanse bank die de nood eraan erkende.

Citi belooft ook voldoende studiewerk te verrichten voor projecten in “hoge risicozones” – kwetsbare ecosystemen die belangrijk zijn voor het milieu. Ook de rechten van inheemse volkeren, meer bepaald de erkenning van hun leefgebieden en hun culturele integriteit, worden ingeschreven in het beleid van de financiële groep. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, belooft Citi verslag uit te brengen van alle broeikasgasemissies in de projecten die ze financiert. Bovendien belooft de groep meer te investeren in duurzame energiebronnen. Daarnaast neemt Citibank ook maatregelen om energievriendelijke leningen toe te staan aan Amerikanen die een lening afsluiten voor een huis.

Citigroup legt de lat hoger voor de rest van de financiële sector, zegt het Rainforest Action Network. De milieugroep smeedt het ijzer nu het heet is en heeft brieven verzonden naar de 10 ecologisch meest destructieve banken in de VS (de ‘liquidators’), met de oproep Citis voorbeeld te volgen of te overtreffen. “Eén bank is niet genoeg,” zegt Brune. “We zullen de regenwouden niet redden als we het ultieme massavernietigingswapen niet verslaan – banken geld geven aan bedrijven die geen respect tonen voor het milieu.” In de toptien van de ‘liquidators’ staan JPMorgan Chase-Bank One, Bank of America, Fleet Boston Financial, Wells Fargo, Goldman Sachs, John Hancock, Wachovia, U.S. Bancorp en Sun Trust.

Friends of the Earth laat zijn voorbehoud pas varen als Citigroup twee omstreden miljardenprojecten afwijst: de aanleg van de BTC-pijpleiding van Azerbeidzjan naar Turkije en het omstreden Camisea-project in Peru. Het eerste project, dat gas en olie transporteert van de Kaspische naar de Middellandse Zee door seismisch gevoelig en politiek explosief gebied, zou Citibank volgende maand ondertekenen. De Camisea-pijpleiding, die Peruaans gas via het Amazonewoud transporteert naar de westkust van Zuid-Amerika, doorsnijdt ecosystemen in het Amazonewoud en de Andes. De financiering ervan kan zelfs volgens de normen van de Wereldbank niet door de beugel – de kans dat de Citigroup zich afzijdig houdt, is dan ook reëel.

De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) gaf vorige zomer groen licht voor Camisea. De milieugroepen hopen dat ook de IDB zijn steun terugtrekt; de internationale geldschieter wil haar huidige milieubeleid immers strenger maken. Robert Goodland, een voormalig milieuexpert van de Wereldbank, gelooft dat de IDB nu niet zal kunnen onderdoen tegenover Citigroup. “Om de ecosystemen en de inheemse volkeren echt te beschermen moeten de Wereldbank en andere internationale geldschieters het voorbeeld van Citi volgen. Het nieuwe beleid aldaar stelt private banken in staat om de openbare financiële instellingen in één ruk voorbij te steken.”