Nieuw persagentschap door en over Afrika

Nieuws

Nieuw persagentschap door en over Afrika

06 augustus 2008

Salim Amin, zoon van de wereldberoemde Keniaanse fotograaf Mohammed Salim start een Afrikaans nieuwsagentschap met vestiging in Kenia. Dat meldt de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian. Het persbureau wil op een positieve manier over Afrika berichten. ‘Afrika is meer dan oorlog, genocide en hiv’, aldus oprichter Salim Amin.

A24 wil als onafhankelijk pan-Afrikaans nieuwsagentschap de klok rond Afrikaans nieuws brengen dat verder gaat dan de traditionele berichtgeving over bolle hongerbuiken en gewelddadige rebellengroeperingen. Eind augustus gaat de website http://www.a24media.com/ online. Berichten zullen voor iedereen toegankelijk zijn.
Investeerders
Dat het nieuwsagentschap de ‘mooie kant’ van Afrika wil belichten, betekent niet dat negatieve verhalen uit de weg worden gegaan. Wel zullen ze vanuit een Afrikaans perspectief belicht worden en door Afrikanen zelf gebracht worden.
Amin: ‘Iets wat we op dit continent vaak gemeenschappelijk hebben, zijn problemen. Denk maar aan corruptie en de kwaliteit van het onderwijs. Sommige Afrikaanse landen hebben daar oplossingen voor gevonden. Die willen wij verspreiden, net zoals we landen willen behoeden voor het kopiëren van mislukkingen van andere staten.’
A24 gaat verkopen aan meer dan 200 private en publieke televiestations in Afrika en daarbuiten. Volgens Amin zijn de mogelijkheden binnen Afrika groot omdat er geen traditie bestaat tussen de verschillende media om van elkaar te kopen.
Hongersnood
Amin gelooft dat A24 ook buiten Afrika kan scoren. ‘Er wordt enorm veel geld in Afrika gepompt. Investeerders zoals China en India, maar ook veel andere landen, willen graag nieuws met een andere invalshoek uit ons continent horen.’ Verder wordt er ook gemikt op CNN, BBC en Al Jazeera als afnemers.
In de eerste fase wordt beroep gedaan op Afrikaanse freelancers en ngo’s. Op termijn hoopt Amin met eigen journalisten te kunnen werken. A24 zal onder meer economisch nieuws en verhalen uit het Afrikaanse middenveld brengen.
Amins vader Mohammed werd als fotograaf over heel de wereld bekend met zijn foto’s van de hongersnood in Ethiopië in 1984. Toen stierven in twee jaar tijd naar schatting een miljoen mensen. De beelden schudden de internationale gemeenschap wakker en brachten acties als Live Aid op gang.