Verwaarloosde tropische ziekten zijn keerzijde van de Chinese medaille

Nieuwe Chinese Zijderoute opent weg naar ziekten

CC Vidar Nordli Mathisen / Unsplash

 

China, dat diverse ziekten die worden veroorzaakt door parasieten wist te elimineren in de afgelopen twintig jaar, dreigt die nu weer terug te krijgen als gevolg van de Nieuwe Zijderoute.

Chinese burgers die terugkomen van tijdelijk werk in Afrika nemen ze geregeld mee, staat in een internationale studie.

“Een keerzijde van de groeiende investeringen in Afrika is de toename van het aantal geïmporteerde parasitaire infecties, inclusief Afrikaanse slaapziekte en falciparum malaria”

“Een keerzijde van de groeiende investeringen en handel in Afrika is de toename van het aantal geïmporteerde parasitaire infecties, inclusief intestinale schistosomiasis (veroorzaakt door Schistosoma mansoni), loiasis, Afrikaanse slaapziekte (trypanosomiasis), cutane leishmaniasis en falciparum malaria”, schrijven Lei Wang, onder meer verbonden aan het Beijing Institute of Tropical Medicine, en collega’s.

De terugkeer van dergelijke ziekten is ook te zien buiten China, voegen ze eraan toe.

“In het Midden-Oosten signaleren we de opkomst van een reeks ziekten in conflictgebieden zoals Syrië, Irak, Libië en Jemen, die verder verspreid zullen worden via handelsroutes.”

Economische bloei

In 2013 lanceerde de Chinese president Xi Jinping de Nieuwe Zijderoute, met als doel de handel, infrastructuur en economische relaties met Aziatische en Afrikaanse landen te verbeteren.

Momenteel werken naar schatting 3 miljoen Chinezen in Afrika. Meer dan 430.000 Afrikanen wonen in de Chinese provincie Guangdong voor academische studies en zaken. Volgens de studie in PloS Neglected Tropical Diseases, is het belangrijk om deze groepen beter te volgen.

Uit schattingen van het Chinese ministerie van gezondheid blijkt dat parasitaire en andere tropische ziekten in de vroege jaren 1990 veel voorkwamen in China. Meer dan een half miljard mensen waren geïnfecteerd met ascariasis (spoelworm), en zo’n 200 miljoen leden aan twee andere infecties: trichuriasis (zeepworm) en haakworm.

Verschillende van deze infecties werden echter uitgeroeid, mede als gevolg van sterke economische ontwikkeling, sterke vermindering van de extreme armoede, verstedelijking, andere landbouwpraktijken, verbeterde sanitaire voorzieningen en maatregelen tegen besmetting.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Nieuwe dreiging

Bin Zhan, een van de auteurs en hoofddocent aan de National School of Tropical Medicine van het Baylor College of Medicine in Texas (VS), benadrukt dat China “mogelijk het eerste land is dat lymfatische filariasis uitroeit” en dat grote stappen heeft gezet in de bestrijding van Aziatische schistosomiasis. Ook is de besmetting met lintwormen, die via grond worden overgedragen, sterk teruggedrongen. Hetzelfde geldt voor malaria.

Zhan zegt dat ook andere landen kunnen profiteren van de ontwikkelingen in China. Economische ontwikkeling speelt volgens hem een belangrijke rol in het uitroeien van deze besmettingen, samen met andere factoren: de goede gezondheidsinfrastructuur, ziektebestrijding en preventie, plus overheidsinvesteringen in ontworming en het voorkomen van besmettingen.

“In 2007 was lymfatische filariasis uitgeroeid. Sinds 2017 is geen inheemse malaria meer gerapporteerd. We verwachten dat malaria volledig uitgeroeid is in 2020”

Dat succes dreigt nu ondermijnd te worden. De studie somt negen NTD’s (Neglected Tropical Diseases) op die in opkomst zijn in China “als gevolg van de Nieuwe Zijderoute.” Malaria, leishmaniasis en schistosomiasis staan bovenaan die lijst.

Xiao-Nong Zhou, directeur van het National Institute of Parasitic Diseases en het National Centre for Tropical Diseaseas Research in Beijing, zegt dat het rapport de situatie in China goed inschat. “In 2007 was lymfatische filariasis uitgeroeid. Sinds 2017 is geen inheemse malaria meer gerapporteerd. We verwachten dat malaria volledig uitgeroeid is in 2020”, zegt hij.

Hij vindt dat het land zich nu moet richten op twee gebieden: “Een is voortzetting van eliminatieprogramma’s voor NTD’s in China, twee is onze ervaring met beheersing en eliminatie van NTD’s exporteren naar andere settings, in Afrika of Azië.”

Zhan zegt dat China en India, ondanks het feit dat ze een omvangrijke farmaceutische sector hebben, “enigszins achterlopen als het gaat om de ontwikkeling van technologie tegen NTD’s, zowel wat betreft medicijnen als diagnostiek en vaccins. We moeten de aandacht van de zeer succesvolle China-Indiase farmaceutische machine zien te richten op deze ziekten, zodat er nieuwe producten ontwikkeld worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.