Nieuwe golf ontginningen van olie en gas bedreigt Amazonewoud
13 augustus 2008
Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat meer dan 35 multinationals verwikkeld zijn in een race om de olie- en gasreserves van het westelijk regenwoud. De laatste jaren is er een enorme stijging van ontginningen door energiebedrijven. Milieubeschermers trekken aan de alarmbel. Dat meldt de Britse krant The Guardian.
Grote stroken van de westelijke Amazone worden vrijgegeven voor de ontginning van olie en gas. Een overzicht van het land dat gemerkt staat als toegankelijk voor ontginning onthulde een grote stijging in de laatste jaren, tot ongeveer 180 zones. Samen omvatten die een gebied van 688.000 vierkante kilometer, wat gelijk staat aan de oppervlakte van de Amerikaanse staat Texas. Milieubeschermers waarschuwen dat wouden met de grootste biodiversiteit van de planeet in groot gevaar zijn.
Wegennetwerk
Onderzoekers hebben kaarten gemaakt van de olie- en gasontginning in West-Brazilië, Peru, Ecuador, Bolivia en Colombia, de landen waar het westelijk regenwoud ligt. Ze hebben zich daarvoor gebaseerd op informatie van de regeringen over land dat in de voorbije vier jaar verhuurd is aan energiebedrijven.
Bij het in kaart brengen van de regio’s werd duidelijk dat de meerderheid van de geplande gas- en olieprojecten in gebieden liggen waar het meeste soorten zoogdieren, vogels en amfibieën leven in het Amazonegebied. De kaarten tonen ook dat twee derde van het regenwoud in Peru en Ecuador verhuurd is. Op 8 van de 64 na zijn alle olie- en gasregio’s, die 72 procent van de Amazone in Peru bedekken, goedgekeurd in 2003. In de nabije toekomst wordt bovendien een grote toename van activiteiten verwacht in Bolivia en West-Brazilië.
Van sommige van die regio’s is het zeker dat er reserves zijn, in andere zullen bedrijven eerst woud moeten kappen om testen uit te voeren, waaronder onderzoek met explosieven. Over het algemeen hebben bedrijven zeven jaar de tijd om een regio te verkennen voor ze beslissen of ze tot volle productie overgaan. ‘De echte bezorgdheid komt wanneer ontginning succesvol is en een zone in de fase van ontwikkeling gaat. Dat is wanneer wegen, boren en pijplijnen komen’, zegt onderzoeker Matt Finer van Save America’s Forests.
Inheemse volkeren
Een uitgebreid wegennetwerk zorgt er volgens milieubeschermers voor dat wouden die voordien ontoegankelijk waren het risico lopen op illegaal jagen en houtkap. De onderzoekers vragen dat de bedrijven een collectieve verantwoordelijkheid opgelegd zouden krijgen. Nu kijkt een bedrijf vaak individueel naar de impact die het heeft op het milieu. Daarnaast vragen de onderzoekers ook een moratorium op de aanleg van wegen. Als alternatief voor transport van materiaal wijzen ze op helikopters.
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel van de projecten gepland zijn op land waar nu inheemse volkeren wonen. Die kunnen niet beslissen of een project er komt of niet. Momenteel liggen ten minste 58 van de 64 ontginningsregio’s in Peru op land waar geïsoleerde gemeenschappen leven.