Nieuwe Indiase premier houdt letterlijk grote schoonmaak

De nieuwe Indiase premier Narendra Modi heeft een letterlijke schoonmaakcampagne op gang getrapt in het land. De campagne Swachh Bharat (Maak India Schoon) zet alle Indiërs ertoe aan om een borstel ter hand te nemen en het land schoon te maken.

  • CC Al Jazeera English De Indiase premier Narendra Modi CC Al Jazeera English

Modi koos de geboortedatum van Gandhi gisteren om het vijfjarenplan in gang te zetten. Ambtenaren die normaal een dagje vrij hebben, werd gevraagd om gisteren toch naar de werkplek te komen om die op te ruimen.

De doelstellingen van het plan zijn ambitieus: Modi wil India tegen 2019 schoon hebben. Indiërs wordt daarom gevraagd om een borstel te nemen en straten, parken en andere publieke plaatsen schoon te maken.

Toiletten

Het plan voorziet ook in een betere toegang tot sanitaire voorzieningen voor honderden miljoenen Indiërs. Dat is belangrijk, want zo’n 594 miljoen Indiërs, met name plattelandsbewoners, beschikken niet over een eigen toilet. Ze ontlasten zich op het veld of in rivieren.

Dat is niet enkel een gevaar voor de volksgezondheid, maar ook voor de ongeveer 300 miljoen vrouwen en meisjes die vaak in het donker naar buiten moeten.

Afvalberg

Critici vrezen dat de doelstellingen veel te hoog gegrepen zijn. De Indiase steden genereren jaarlijks zo’n 47 miljoen ton afval, met het platteland erbij komt het totaal op zo’n 68 miljoen ton. Naarmate het bevolkingsaantal en het bruto binnenlands product groeit, zullen die cijfers nog stijgen.

Het probleem is dat bijna een derde van het vuilnis niet wordt opgehaald en gewoon op straten achtergelaten wordt. Elk jaar eindigt dus zo’n 14 miljoen ton afval op straat of in waterlopen. Maar ook de 70 procent die opgehaald wordt, vormt vaak een probleem. In veel gevallen komt het afval terecht op storten net buiten de steden. Amper 18 procent van het afval wordt gerecycleerd.

Er moet dus niet enkel schoongemaakt worden, zeggen de critici, er moet ook een plan komen om de afvalberg bij de bron aan te pakken. Afval moet beter opgehaald, gescheiden en verwerkt worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.