‘Striga bedreigt de voedselvoorziening van zo’n 300 miljoen Afrikanen’

Nieuwe mais kan Afrikaanse oogsten redden

Image courtesy Steve Howell (via http://eco-publicart.org/not-a-cornfield/)

Een onderzoeksteam onder leiding van de Nederlandse hoogleraar Plantenhormoonbiologie Harro Bouwmeester heeft ontdekt dat een Noord-Amerikaanse maisvariant resistent is tegen het parasitaire heksenkruid Striga. De wortels van die variant scheiden een ander mengsel van hormonen af. Op die manier zijn ze minder vatbaar voor Striga.

Nederlandse onderzoekers hebben een maisvariant ontdekt die beter bestand is tegen het ‘heksenkruid’ Striga. Zo kunnen op termijn de oogsten gered worden waar miljoenen Afrikanen van afhangen.

In Afrika zijn miljoenen mensen voor hun levensonderhoud afhankelijk van mais. Die oogsten worden bedreigd door een ogenschijnlijk mooi plantje met paarse bloemen: het parasitaire “Striga”.

‘Tot wel 60 % van de landbouwgrond in Afrika is besmet met het parasitaire onkruid Striga’

Het plantje wordt niet voor niets heksenkruid genoemd. De zaden van de Strigaplant sluimeren in de bodem en komen in actie door specifieke plantenhormonen die worden afgescheiden door de wortels van planten zoals mais. Striga dringt vervolgens de wortel binnen om als een vampier de voedingsstoffen en water af te tappen, waardoor soms hele oogsten mislukken.

IITA / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Striga

Harro Bouwmeester, hoogleraar Plantenhormoonbiologie aan de universiteit van Amsterdam, doet er al jaren onderzoek naar. ‘Tot wel 60 procent van de landbouwgrond in Afrika is besmet met dit parasitaire onkruid, wat resulteert in verliezen bij de productie van sorghum, gierst, mais en rijst van in totaal meer dan 10 miljoen ton graan’, zegt hij. ‘Striga bedreigt zo de voedselvoorziening van zo’n 300 miljoen Afrikanen.’

Nieuwe variant in de maak

Een onderzoeksteam onder leiding van Bouwmeester heeft nu ontdekt dat een Noord-Amerikaanse maisvariant resistent is tegen Striga. De wortels van die variant scheiden een ander mengsel van hormonen af. Op die manier zijn ze minder vatbaar voor Striga.

‘Datzelfde principe willen we nu gebruiken om de mais die in Afrika groeit resistent te maken voor Striga’, zegt Bouwmeester. De volgende twee jaar wil het team daaraan werken.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Science.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.