Noodtoestand in Nigeria: militaire campagne tot gevolg
Manon Pauwels
16 mei 2013
President Goodluck Jonathan heeft de noodtoestand in drie deelstaten van zijn land afgekondigd. Een dag later zet hij een grote militaire campagne op poten om aanvallen van de islamitische militanten (vooral Boko Haram) in de regio te bestrijden.
Op dinsdag 14 mei kondigde president Goodluck Jonathan de noodtoestand af tijdens een toespraak op staatstelevisie en –radio. Drie deelstaten van het land zijn nu volgens hem in oorlog: Borno, Yobe en Adamawa. Hij nam die beslissing na een woelige maand van aanslagen door de radicale islamitische groepering Boko Haram op overheidsgebouwen en veiligheidstroepen, schrijft Al Jazeera.
President Jonathan beloofde in die toespraak dat er meer militairen naar die noordoostelijke regio’s gestuurd worden. Eén dag later, op woensdag, is het Nigeriaanse leger begonnen met een militaire campagne tegen de islamitische militanten in de drie deelstaten.
Het is niet de eerste keer dat president Jonathan de noodtoestand afkondigt. Begin vorig jaar viel een gelijkaardige beslissing ook al eens voor vier deelstaten, waaronder ook Borno en Yobe. Dat regeringsbesluit gold weliswaar niet voor het hele grondgebied van de betrokken deelstanten, schrijft Al Jazeera. Die actie haalde toen niets uit, want de aanvallen van de islamitische militanten bleven aanhouden.
Vorige maand werd de regio nog opgeschrikt door een ernstige aanslag waarbij minstens 185 mensen het leven lieten. Ondanks het inzetten van meer militairen en politieagenten in de regio, is de regering er tot nog toe niet in geslaagd om het moorden te stoppen, schreef The Guardian vorige maand.
Militair offensief
Het leger stuurde woensdag veel soldaten naar de regio gestuurd om de opstand door Boko Haram te onderdrukken. ‘De operatie houdt een gigantische inzet van manschappen en goederen in’, citeert Reuters een bericht van het hoofdkwartier van Defensie. ‘Het doel is om de nationale territoriale integriteit van te handhaven en de veiligheid in alle regio’s binnen de Nigeriaanse grenzen te verbeteren.’
Reuters vraagt zich af of het leger de strijd kan winnen tegen een tegenstander die onder druk verdwijnt, om dan telkens ergens anders weer op te duiken.
In Maiduguri, de hoofdstad van deelstaat Borno melden de inwoners aan persagentschap Reuters een enorme toestroom van troepen. De sfeer is er gespannen. Scholen en winkels zijn gesloten en weinig mensen durven op straat te komen. ‘Wat ik deze morgen zag, heeft me bang gemaakt’, zegt Ahmed Mari, een inwoner van Maiduguri, aan Reuters. ‘Ik heb nog nooit zo veel soldaten zien oprukken.’
Overheidsbeambten zeggen dat de militanten minstens tien lokale overheidsdistricten in de deelstaat Borno controleren. Vorige week werd er in dezelfde regio door tientallen Boko Haram-strijders een gevangenis bestormd. Meer dan 100 gevangenen konden ontsnappen en er vielen 55 doden, vooral politieagenten.
Sommige regeringsambtenaren betwijfelen dat het afkondigen van de noodtoestand zal werken, tenzij de regeringstroepen het vertrouwen van het volk winnen. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de bevolking vervreemd is van het Nigeriaanse leger, door de misbruiken die het begaan heeft.
Volgens Al Jazeera is het de eerste keer dat president Jonathan toegeeft dat er delen van het land niet langer onder de controle zijn van de centrale overheid.