Protesten in Thailand leven terug op na einde noodtoestand

In Thailand neemt het straatprotest van de oppositie tegen de regering van Yingluck Shinawatra opnieuw toe. Vrijdag besliste het Grondwettelijk Hof om de verkiezingen van begin februari ongeldig te verklaren. Dat geeft de oppositie opnieuw de wind in de zeilen, net als de dreigende afzetting van Shinawatra wegens mogelijke corruptie.

  • CC Globovision Antiregeringsdemonstranten zwaaien met Thaise vlaggen tijdens een betoging in november 2013. CC Globovision

De oppositie begon met het organiseren van betogingen in november 2013. Ze eisten het ontslag van premier Shinawatra en een aantal hervormingen, onder meer van het kiessysteem. Shinawatra reageerde op het protest door begin februari verkiezingen uit te schrijven, maar de oppositie boycotte die.

In negentig procent van de stembureaus kon normaal gestemd worden, maar door de boycot van de oppositie zijn in een aantal kieskringen geen parlementsleden verkozen. Een voltallig parlement was nodig om een nieuwe regering aan de macht te brengen. Het Grondwettelijk Hof besloot dan maar om de verkiezingen ongeldig te verklaren, wat als een overwinning voor de oppositie gezien kan worden.

De oppositie, onder leiding van gewezen vicepremier Suthep Thaugsuban, wilde eerst hervormingen vooraleer er verkiezingen kwamen. Een onverkozen “Volksraad” zou die hervormingen moeten doorvoeren.

Yingluck Shinawatra blijft ontslagnemend eerste minister, maar zolang er geen voltallig parlement is, zijn haar bevoegdheden fors ingeperkt.

Rijstsubsidie

Normaal gezien komen er nu nieuwe verkiezingen, maar het is hoogst onzeker of Shinawatra daaraan zal kunnen deelnemen. Er loopt immers een klacht tegen haar voor corruptie bij het toekennen van rijstsubsidies. Het subsidieprogramma was gericht op de rijstboeren in het noorden van het land, traditioneel het kiespubliek van haar partij Pheu Thai.

Ze kan zich nog tot 31 maart verdedigen tegen die beschuldiging. Als de commissie die de klacht behandelt haar afzetting aanbeveelt, kan het snel gaan. In de Senaat zal er na verkiezingen op 30 maart waarschijnlijk een meerderheid zijn die Shinawatra weg wil als eerste minister van Thailand. 

De oppositie beschuldigt haar er ook van een marionet te zijn van haar broer, gewezen premier Thaksin Shinawatra. Thaksin is rijk geworden in de telecomsector en was premier van 2001 tot 2006. Toen werd hij afgezet door het leger.

Roodhemden

Het mogelijke einde van Shinawatra als premier en de ongeldigheid van de verkiezingen heeft een boost gegeven aan de oppositie. Oppositieleider Thaugsuban heeft zijn aanhangers opgeroepen deze week elke dag op straat te komen in Bangkok. Op zaterdag zou hij tijdens een “massale” volksoptocht zijn eis om hervormingen nog eens kracht willen bijzetten.

‘Onze betoging zal het grootste signaal zijn naar Yingluck en Thaksin Shinawatra dat het Thaise volk geen verkiezingen wil, vooraleer er hervormingen komen’, zei Thaugsuban aan Reuters.

Ook de aanhangers van Shinawatra roeren zich. Ook zij plannen een grote betoging, op 5 april, al is niet duidelijk of dat ook in Bangkok zal zijn. Ze hebben ook de toegang tot het gebouw van de commissie waar Yingluck Shinawatra terecht moet staan, versperd met zandzakjes. De politie kon vermijden dat het tot een confrontatie kwam met tegenstanders van Shinawatra.

Er is ongerustheid over mogelijke groter verspreide onrusten in Thailand. De aanhangers van Shinawatra, de zogenaamde “roodhemden”, zijn vooral te vinden onder de rijstboeren in het noorden van het land, terwijl de tegenstanders uit de stedelijke middenklasse komen. De roodhemden waren tot nog toe rustig gebleven, maar dat lijkt dus te veranderen.

De protesten hebben sinds november al minstens 23 doden en honderden gewonden gemaakt tijdens confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers. De noodtoestand was ook twee maanden van kracht, maar die werd op 18 maart opgeheven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.