Noord-Zuidpact moet watercrisis aanpakken

Nieuws

Noord-Zuidpact moet watercrisis aanpakken

Thalif Deen en Jennie Lorentsson

22 april 2010

Een internationale coalitie van meer dan 120 niet-gouvernementele organisaties pleit voor een Noord-Zuidpact om de groeiende watercrisis op te lossen. Een eerste stap is volgens de ngo's het ontwikkelen van geloofwaardige, nationale plannen in zeven tot tien 'testlanden'. Daarvoor moet er een fonds komen voor technische steun.

Donoren moeten meer investeren in landen met lage inkomens en gemarginaliseerde groepen, stellen de organisaties, waaronder End Water Poverty, African Civil Society Network on Water and Sanitation, Global Call to Action Against Poverty, Freshwater Action Network, Oxfam en WaterAid.
 
De voorstellen, waarin ook gevraagd wordt om financiering buiten bestaande verplichtingen om, komen vlak voor de eerste ministeriële bijeenkomst op hoog niveau over water en afvalwaterverwerking, morgen (vrijdag) in Washington. De bijeenkomst wordt gezien als een kans om het gebrek aan belangstelling voor de problematiek, die de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties (MDG’s) ondermijnt, te keren.

Gezondheidsproblemen

Wereldwijd moeten meer dan 2,6 miljard mensen het stellen zonder adequate sanitaire voorzieningen. Zo’n 900 miljoen mensen hebben gebrek aan schoon water. De MDG’s zijn gericht op het verminderen van armoede en honger, maar ze willen ook het aantal mensen zonder basisvoorzieningen op het gebied van afvalwaterverwerking halveren voor 2015.
 
Uit een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het ongeveer 1,78 miljard dollar (1,33 miljard euro) per jaar kost om het aantal mensen dat niet duurzaam gebruik kan maken van sanitaire voorzieningen, te halveren. Het halveren van zowel het aantal mensen dat geen toegang heeft tot adequate sanitaire voorzieningen als het aantal mensen dat geen schoon water heeft, kost jaarlijks 11,3 miljard dollar (8,4 miljard euro).
 
Uit een gisteren verschenen rapport blijkt dat het donorgeld bestemd voor water en sanitaire voorzieningen tussen 1997 en 2008 verminderde. In 1997 ging het om 8 procent van de totale ontwikkelingshulp, in 2008 was dat nog 5 procent.

“Het verwaarlozen van afvalwaterverwerking en drinkwater hindert de ontwikkeling”, zegt Maria Neira, directeur openbare gezondheid en milieu bij de WHO. “Zonder schoon water en sanitaire voorzieningen verliezen landen de strijd tegen armoede en gezondheidsproblemen.” Het waterprobleem ondermijnt de vooruitgang op het gebied van onderwijs, kindergezondheid en handel, zegt ze.