Noorwegen op zoek naar klimaatvriendelijke sneeuw
Klimaatverandering of niet, Noorwegen kan zich geen toekomst indenken zonder sneeuw. Het land start daarom onderzoek naar een meer efficiënte vorm van artificiële sneeuw.
Skiën is niet zomaar een wintersport voor de Noren, maar een diepgeworteld onderdeel van de nationale cultuur, zo blijkt ook uit vierduizend jaar oude rotstekeningen. Maar door de klimaatverandering ligt er steeds minder sneeuw op de pistes.
Het Noorse ministerie van Cultuur is bezorgd en maakt daarom 23 miljoen kronen (258.000 euro) vrij voor onderzoek naar artificiële sneeuw.
Warmtepomp
Traditionele sneeuwkanonnen vernevelen water in koude lucht. Als het te warm wordt, is er heel wat energie nodig om zelf die koude lucht te produceren, en zo zwengelen de sneeuwkanonnen mee de klimaatverandering aan.
Wetenschappers van het onafhankelijke onderzoekscentrum Sintef en de Noorse Universiteit voor Wetenschappen en Technologie (NTNU) denken de oplossing te hebben in de vorm van de warmtepomp.
‘We kunnen tegelijk gebouwen verwarmen en kunstmatige sneeuw maken voor de skipistes buiten -zo goed als gratis!’
Die technologie wordt nu al steeds vaker gebruikt om woningen en gebouwen te verwarmen. Daarbij wordt koude lucht geproduceerd, die nu nog verloren gaat.
Door de systemen aan te passen, kan met de koude lucht sneeuw worden geproduceerd.
‘Op die manier kunnen we gebouwen verwarmen en tegelijk kunstmatige sneeuw maken voor de skipistes buiten -zo goed als gratis’, zegt Petter Nekså van Sintef. Daarvoor zouden enkel aanpassingen nodig zijn aan bestaande warmtepompsystemen.
Visserij
De wetenschappers zullen ook onderzoeken hoe sneeuw opgeslagen kan worden, en hoe de artificiële sneeuw zo lang mogelijk op de pistes kan blijven. Dat willen ze doen met laboratoriumtests, computermodellen en simulaties en testen op het terrein.
‘Onze visserijsector produceert jaarlijks zo’n 300.000 ton ijs voor de export van vis, genoeg om een skipiste te voorzien van een halve meter dikke ijslaag.
‘Noorwegen heeft al een lange traditie en expertise op dit terrein’, zegt Trygve Eikevik, hoogleraar Energie en Procesoptimalisatie aan de NTNU.
‘Onze visserijsector produceert jaarlijks zo’n 300.000 ton ijs voor de export van vis.
Dat is genoeg om een skipiste van 150 kilometer lang te voorzien van een ijslaag van een halve meter dik.
Het is dus zeker mogelijk om sneeuw te produceren voor skiërs.’
De Noren denken meteen al verder dan de traditionele skipistes. Ze dromen van sneeuwparkjes in de stad, naar analogie met artificiële voetbalveldjes.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2968 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Opinie
-
Column
-
Interview
-
Analyse
-
Nieuws