Nucleair samenwerkingsakkoord met Egypte lanceert Russische atoomindustrie in Afrika

Nieuws

Nucleair samenwerkingsakkoord met Egypte lanceert Russische atoomindustrie in Afrika

Kester Kenn Klomegah

26 maart 2008

Rusland en Egypte hebben dinsdag (25 maart) een nucleair samenwerkingsakkoord ondertekend. Egypte wil de komende jaren 4 kerncentrales bouwen. De aanbesteding voor de eerste centrale van 1 à 1,3 miljard euro wordt de komende maanden verwacht, en Rusland wordt door het akkoord een grote kanshebber. Het Russische Atomstroyexport onderhandelt ook met andere Afrikaanse landen om daar kerncentrales te bouwen.

Het akkoord dat Sergej Kirijenko, het hoofd van het Russische staatsbedrijf Rosatom en de Egyptische Energieminister Hassan Younes ondertekenden, voorziet onder meer in de opleiding van personeel in Egyptische nucleaire installaties. Rusland zal Egypte ook kernbrandstof leveren. Maar het akkoord stelt Rusland in de eerste plaats in staat mee te dingen naar het contract voor de bouw van de eerste Egyptische centrale.

Atomstroyexport, de Russische monopoliehouder voor de export van nucleaire technologie en expertise, kan sterke referenties voorleggen. Het bedrijf bouwt vijf nieuwe kerncentrales in China, India en Iran die samen bijna 3 miljard euro waard zijn. Atomstroyexport heeft ook een contract in de wacht gesleept voor de bouw van een reactor in het Bulgaarse Belene. En het bedrijf discussieert over nieuwe centrales in Marokko, Vietnam en Zuid-Afrika.

“Rusland maakt zich op om veel andere Afrikaanse landen te helpen hun problemen met energie en gesofisticeerde technologie op te lossen, landen die nu nog een andere kant opkijken”, zegt een woordvoerder van het Federaal Kernagentschap dat verantwoordelijk is voor de Russische atoomsector.

Bredere samenwerking

Egypte en Rusland willen ook op andere terreinen nauwer gaan samenwerken. Zo komt er in Egypte een Russisch industriegebied, waar belastingverlagingen bedrijven uit de automobiel- en luchtvaartindustrie moeten aanlokken.

Egypte behoorde lang tot de invloedsfeer van de Sovjet-Unie. Met hulp van Russische ingenieurs zette Egypte in de jaren 50 grote ontwikkelings- en infrastructuurprojecten op.
De huidige president van Egypte, Hosni Mubarak, kreeg een opleiding als gevechtspiloot in wat nu Kirgizië is en studeerde in de jaren 60 aan de Militaire Academie in Moskou.

In 1972 brak de toenmalige president Anwar Sadat met de Sovjet-Unie, en vanaf 1979 werd Egypte een belangrijke ontvanger van Amerikaanse hulp, iets waarin tot op vandaag geen verandering in kwam. Maar Egypte staat politiek gezien dichter bij Rusland als het over Palestina, de situatie in Irak en de spanningen rond Iran gaat. De ontslagnemende Russische president Vladimir Poetin noemt Egypte een strategische partner en zegt dat Rusland zijn economische relaties met het land wil aanhalen.