"Obama moet Egypte onder druk zetten"
William Fisher
08 november 2010
In de aanloop naar de parlementsverkiezingen in Egypte treedt de overheid hard op tegen oppositiepartijen en de media, zeggen Amerikaanse mensenrechtenactivisten. Ze roepen president Barack Obama op Egypte onder druk te zetten opdat internationale waarnemers op de verkiezingen kunnen toezien.
De Egyptische parlementsverkiezingen vinden plaats op 28 november; in september volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen. Volgens mensenrechtenactivisten worden politici van de oppositie en rechtenactivisten geïntimideerd, wordt onafhankelijke journalisten het zwijgen opgelegd en zullen geen internationale waarnemers worden toegelaten bij de verkiezingen van november.
Ze stellen dat de zogeheten noodwet in Egypte al jaren tot brutaal politieoptreden en politieke corruptie leidt. De noodwet geeft politie en veiligheidsdiensten al bijna dertig jaar verregaande macht om mensen op te sluiten zonder behoorlijk proces.
“Bij de vorige verkiezingen in Egypte sloegen politieagenten in op kiezers en gingen functionarissen er met stembussen vandoor”, zegt Neil Hicks van Human Rights First, een organisatie die vanuit New York opereert. “Dit mag niet opnieuw gebeuren.”
Sms’en beperkt
De Egyptische regering heeft ongeveer 250 leden van de Moslimbroederschap, de belangrijkste oppositiebeweging, opgepakt. Dertig leden zitten nog steeds in de gevangenis. 65 leden werden opgepakt toen ze verkiezingsaffiches aanplakten. Volgens de overheid waren de affiches een inbreuk op een nieuw verbod op religieuze uitingen.
Het ministerie van Informatie verplicht satellietkanalen nu om toelating te vragen voor de uitzending van live-evenementen en de verspreiding van nieuwsberichten aan andere televisiekanalen. Tegelijk kregen telecombedrijven beperkingen opgelegd voor het verspreiden van sms-berichten.
Een van Egyptes bekendste journalisten, hoofdredacteur van de belangrijkste oppositiekrant, werd onlangs ontslagen uit zijn talkshow op televisie. De conservatieve religieuze satellietzender Al-Badr werd uit de lucht gehaald. De studio die de politieke talkshow Al-Qahira il-Youm (Cairo Vandaag) maakte, werd gesloten.
Oproep van Obama
De noodwet geeft politie en veiligheidsdiensten al bijna dertig jaar verregaande macht om mensen op te sluiten zonder behoorlijk proces.
Human Rights First vraagt dat president Obama Egypte publiekelijk zou oproepen om te stoppen met de intimidatie van de oppositie en om internationale waarnemers tot de verkiezingen toe te laten.
Voor Michele Dunne van de Carnegie Endowment for International Peace volstaat zo’n publieke oproep niet. “Publieke commentaren kunnen de Egyptische burgers duidelijk maken wat het standpunt is van de Verenigde Staten is – dat heeft waarde op zich – maar ze volstaan duidelijk niet om de Egyptische regering te beïnvloeden. Daarvoor is een allesomvattende strategie nodig met publieke commentaren, stille diplomatie, hulpprogramma’s en andere vormen van engagement ten opzichte van de Egyptische regering en de Egyptische burgers. Het is net dat wat ontbreekt in het Amerikaanse beleid tot dusver.”
Obama’s voorganger, George W. Bush, benadrukte het belang van politieke hervormingen in Egypte, dat rijmde met het neoconservatieve verlangen om de democratie te verspreiden in de wereld. Maar door Bush’ houding ontstonden aanzienlijke spanningen tussen Washington en Cairo.
Obama ziet Egypte als een partner in het vredesproces. Maar het Mubarak-regime maakt dat standpunt steeds moeilijker houdbaar. Toen de Egyptische regering dit jaar de noodwet verlengde, tegen Mubaraks eigen belofte in, protesteerde de Amerikaanse regering.