“Obama moet Pakistanbeleid helemaal omgooien”
Jim Lobe
18 november 2008
De Amerikaanse denktank Centre for American Progress roept het Witte Huis op tot een “dramatische verandering van strategie” wat Pakistan betreft. Deze nieuwe aanpak zou zowel de politieke stabiliteit in het land herstellen als de opstand van al-Qaida en islamitische extremisten in de stammengebieden langs de Afghaanse grens kunnen neerslaan.
De VS moeten hun reactieve kortetermijnbenadering stopzetten en veranderen in een proactieve, langetermijnstrategie, zegt het Centre for American Progress (CAP) in een rapport dat maandag (17 november) werd gepubliceerd. “Met een multilaterale en regionale aanpak zullen we stabiliteit en voorspoed bereiken in Pakistan”.
Het rapport gaat ervan uit dat “Pakistan één van de grootste uitdagingen zal blijken voor de regering-Obama.” Het rapport van het CAP is de vrucht van een jaar studiewerk. Daarbij werd de hulp ingeroepen van een werkgroep van 33 ervaren experts uit Washington. Het advies wordt gezien als een blauwdruk van Obama’s komende buitenlands beleid.
Stabiliteit in Pakistan
Het rapport verschijnt tijdens een periode van groeiende onrust over de situatie in Afghanistan en Pakistan. Of wat in het rapport beschreven staat als “een zichzelf versterkend netwerk van extremisten bestaande uit taliban, al-Qaida en geassociëerde militante groepen”.
Sinds het einde van het talibanregime heeft Washington al meer dan 11 miljard dollar overgemaakt aan Islamabad. Het grootste deel van dit geld ging naar het Pakistaanse leger in de hoop dat voormalig president Pervez Musharraf zou meewerken met de VS en de taliban uit Afghanistan zou weghouden. Het geld werd voornamelijk aangewend voor de modernisering van zwaar Pakistaans oorlogstuig in een wedloop met het Indiase leger.
De taliban hebben de afgelopen twee jaar een sterke comeback gemaakt, gedeeltelijk dankzij de veilige schuilplaatsen in Pakistaans stammengebied. Hun radicalisme heeft zich ondertussen verder verspreid naar de Noord-Westelijke Grensprovincie, Punjab en andere grote gebieden in het hart van Pakistan.
De economische toestand is een andere bedreiging voor de stabiliteit in Pakistan. Zelfs voor de globale economische crisis van midden september zat de Pakistaanse economie al in het slop. De inflatie deed de prijzen van voedsel en brandstof exploderen, waardoor veel inwoners met geweld de straten optrokken. De nieuwe regering van president Asif Ali Zardari zag zich vorige week verplicht een lening van 7,6 miljard dollar aan te gaan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het is zeer waarschijnlijk dat de regering geen subsidies meer zal uitreiken voor levensmiddelen om aan de voorwaarden van het IMF te voldoen. Dit kan opnieuw leiden tot sociale onrust en radicale groeperingen doen groeien.
Plooien gladstrijken
Hoe slecht de situatie er ook uitziet, het CAP rapporteert een serie gunstige ontwikkelingen. In de eerste plaats is er een democratisch verkozen regering die door de meeste Pakistani als legitiem wordt ervaren. Deze regering “biedt mogelijkheden om de bevolking van Pakistan te mobiliseren in de strijd tegen de militanten.”
Ook de komende regering-Obama is een gunstig element: de regering van George W. Bush was bijzonder impopulair in Pakistan wegens haar steun aan het militair regime van Musharraf. Dat laten enquêtes van de voorbije twee jaar zien.
Volgens het rapport is een groot aantal landen bovendien bereid Pakistan uit het economisch moeras te helpen. De internationale groep ‘Vrienden van Pakistan’ liet gisteren (17 november) tijdens een ontmoeting in Abu Dhabi blijken Pakistan economisch te willen bijstaan. De groep bestaat uit de Europese Unie, de Verenigde Naties, Saoedi-Arabië, Japan, Canada, Turkije, Australië, de VS en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook het Amerikaanse Congres wil een handje helpen: binnenkort zal een voorstel van senatoren Biden en Obama worden goedgekeurd dat voorziet in 7,5 miljard dollar economische en ontwikkelingshulp aan Pakistan over de komende vijf jaar.
Het CAP is opgetogen over het voorstel van Biden en Obama. “Zo worden de fundamenten gelegd voor een nieuwe strategie waarin de VS een bondgenootschap kunnen aangaan met de mensen van Pakistan en niet met een militair regime dat verondersteld wordt een antwoord te bieden op Washingtons onopgeloste veiligheidskwesties”, besluit het rapport.