Obama rolt rode loper uit voor Indiase premier

Nieuws

Obama rolt rode loper uit voor Indiase premier

Eli Clifton

25 november 2009

President Obama heeft gisteren de rode loper uitgerold voor de Indiase premier Manmohan Singh. De uitnodiging van het Witte Huis moest India geruststellen. New Delhi is bezorgd over de groeiende samenwerking tussen de VS en China.

Toen Obama vorige week Peking bezocht, beloofden de VS en China “samen te werken om vrede, stabiliteit en ontwikkeling te stimuleren” in Zuid-Azië. Dat leidde tot een boze reactie van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken. India vreest dat de samenwerking zijn eigen invloed in de regio bedreigt.

De beslissing om Singh uit te nodigen voor het eerste officiële staatsbezoek onder de regering-Obama was bedoeld om India gerust te stellen. Ook de situatie in Afghanistan noopte Obama om de rode loper uit te rollen voor Singh. Het Witte Huis heeft zijn bondgenoten in de regio meer dan nodig.

Afghanistan

“We hebben mijn evaluatie van ons beleid in Afghanistan besproken, en ik heb eerste minister Singh bedankt voor India’s substantiële bijdragen aan het Afghaanse volk”, zei Obama tijdens een gemeenschappelijk persconferentie.

“Het is van vitaal belang dat alle grote regionale en internationale spelers zich helemaal achter de regering van Afghanistan scharen”, zei Singh. De Indiase hulp aan Afghanistan bedraagt 1,2 miljard dollar. India is daarmee een van de grootste donoren.

Ook de relatie tussen de VS en Pakistan ligt gevoelig bij de Indiërs, vooral sinds de terreuraanslagen in Mumbai, waarbij 166 doden vielen. Pakistan “zou door de internationale gemeenschap onder druk moeten worden gezet om veel meer te doen om iedereen die voor deze verschrikkelijke misdaad verantwoordelijk is, te arresteren”, zei Singh aan de vooravond van zijn bezoek aan de VS.

De VS hangen sterk van Pakistan af bij hun strijd tegen de Pakistaanse Taliban en Al Qaeda-groepen in het grensgebied met Afghanistan.

Kasjmir

In hun gemeenschappelijke verklaring vorige week suggereerden de VS en China dat het conflict in Kasjmir, het betwiste grensgebied tussen India en Pakistan, zich binnen de Chinese invloedssfeer afspeelde. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde meteen dat “de rol van een derde land niet bespreekbaar en ook niet wenselijk is.”

“Ik denk dat de Indiërs ongerust zijn en al helemaal niet van de ‘G2’-gesprekken hielden”, zegt Adam Segal van de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations. “Bij al die gesprekken over samenwerking tussen de VS en China en de ‘G2’ vrezen de Indiërs dat ze buitengesloten worden, en genegeerd worden in de grotere strategische kwesties.”