Oeganda worstelt met Ebola-uitbraak

Nieuws

Oeganda worstelt met Ebola-uitbraak

03 augustus 2012

In Oeganda heeft een uitbraak van ebola al aan zestien mensen het leven gekost. De overheid observeert meer dan tweehonderd patiënten.

In de hoofdstad Kamapala zijn dertig patiënten in quarantaine geplaatst, waaronder acht gezondheidswerkers. De Oegandese overheid houdt in totaal 232 mensen in de gaten die niet noodzakelijk tekenen van de ziekte tonen, maar die in contact geweest zijn met overleden of zieke patiënten.

De uitbraak startte begin juli in Kibale, zo’n 200 kilometer ten westen van Kampala en vlakbij de grens met de Democratische Republiek Congo.

De overheid vraagt de inwoners geen handen te schudden en verbiedt volgens lokale media bijeenkomsten en markten in Kibale, het epicentrum van de uitbraak, en het naburige district Kabarole. Ook de scholen in Kibaale zijn gesloten.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft medewerkers naar Kampala gestuurd om er de lokale artsen bij te staan.

Ebola is een bijzonder dodelijk virus, dat bloedingen veroorzaakt. Het is niet de eerste keer dan de ziekte toeslaat in Oeganda. In 2000 kostte een uitbraak het leven aan 224 mensen in het noorden van het land, en ook in 2007 stierven minstens 37 patiënten aan de ziekte.