‘De westerse wereld zal Oeganda niet overheersen’

Oegandees parlement keurt gewijzigde antihomowet goed

© Alisdare Hickson/WikiCommons

In Londen roepen activisten in 2018 het Verenigd Koninkrijk op om de landen van de Commonwealth waaronder Oeganda, aan te sporen homoseksualiteit in het hele gebied te legaliseren.

Het Oegandese parlement heeft dinsdag een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd dat voorziet in bijzonder zware straffen voor homoseksualiteit. Onder druk van de internationale gemeenschap had president Museveni het initiële wetsontwerp aangepast, maar de meest extreme maatregelen blijven overeind.

De tekst die dinsdag is goedgekeurd voorziet in de doodstraf voor een ‘erge’ vorm van homoseksualiteit, wanneer er een minderjarige bij betrokken is of wanneer een van de partijen seropositief is.

Meldingsplicht

‘Poging tot erge homoseksualiteit’ kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal veertien jaar, en ‘poging tot homoseksualiteit’ tot een gevangenisstraf van maximaal tien jaar. Onder de nieuwe wettekst zijn lgbtq+-personen niet langer strafbaar omdat zij zich als zodanig identificeren, maar zij die de rechten van lgbtq+-personen bevorderen, kunnen wel nog steeds tot twintig jaar cel krijgen.

‘Geen enkele intimidatie zal ons doen terugkomen op wat we hebben gedaan. Giften of aalmoezen mogen je niet kapot maken.’

Anita Among (voorzitster Oegandese parlement)

Eind maart aanvaardde het parlement al een eerste versie van het wetsvoorstel en stuurde het die ter goedkeuring naar president Museveni. Onder internationale druk weigerde het staatshoofd het te tekenen, en stuurde hij het wetsontwerp terug naar de wetgevende macht met enkele amendementen.

Zo werd onder meer de meldingsplicht geschrapt die mensen verplichtte om hun naasten aan te geven indien zij relaties hadden met mensen van hetzelfde geslacht. Museveni stelde ook voor om de wet meer te richten op de daad van homoseksualiteit in plaats van het homoseksueel zijn.

Internationale druk

De meest controversiële bepalingen en de zwaarste bestraffingen zijn dus wel overeind gebleven in de wettekst die dinsdag werd goedgekeurd. Parlementsvoorzitster Anita Among prees de wetgevers voor  ‘hun toewijding bij het handhaven van de moraal en waarden van de natie.’

‘Ik wil er bij de parlementsleden op aandringen om standvastig te blijven’, aldus Among.  ‘Geen enkele intimidatie zal ons doen terugkomen op wat we hebben gedaan. Giften of aalmoezen mogen je niet kapot maken. De westerse wereld zal Oeganda niet overheersen.’

Westerse donoren zoals de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben gewaarschuwd voor de gevolgen als de wet eenmaal van kracht zou worden. Maar Museveni stelt zich de voorbije jaren steeds onafhankelijker op tegenover het Westen. Eind vorig jaar maakte hij nog komaf met een internationaal programma dat meer dan tachtig maatschappelijke organisaties, waaronder belangrijke media, financiële ademruimte gaf.

Ook nu moet de president zijn handtekening zetten onder de aangepaste versie. Het is nog onduidelijk of Museveni het wetsvoorstel zal ondertekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.