Oekraïne-crisis en klimaatverandering treffen NASA

Rusland zegt zijn medewerking aan het Internationaal Ruimtestation (ISS) op en zal vanaf 2020 geen Amerikaanse astronauten meer de ruimte in lanceren. Het bericht is een zware klap voor de NASA, dat met de gevolgen van de globale opwarming kampt. Vijf belangrijke ruimtecentra liggen in kustgebieden.

  • ©CC NASA Goddard Space Flight Center CC BY 2.0 Cape Canaveral ligt in de gevarenzone ©CC NASA Goddard Space Flight Center CC BY 2.0

De Oekraïne-crisis reikt voortaan tot in de ruimte. Het Internationaal Ruimtestation (ISS) ontstond na de Koude Oorlog dankzij de verbeterde relaties tussen de VS en Rusland maar is nu de dupe van de hernieuwde spanningen tussen beide landen.

Russisch vicepremier Dmitry Rogozin deelde vrijdag op Twitter mee dat de VS voortaan maar ‘een trampoline moeten gebruiken’, en verklaarde samenwerking in de ruimte voorbij. Een officieel statement bevestigde het bericht.

Sancties

Russisch ruimtevaartagentschap Roskosmos zal vanaf 2020 geen gezamenlijke missies meer ondernemen met de NASA en deelt zo een zware klap uit aan het Amerikaanse agentschap. De VS beschikken sinds bezuinigingen in 2011 niet meer over eigen ruimteshuttles.

De Russische Sojoez-raketten zijn nog de enige functionele transportshuttles en opereren vanuit het Kazachse Bajkonoer. De NASA betaalt zo’n zeventig miljoen dollar per vlucht, en hoopte de samenwerking tot 2024 te verlengen.

Naast het ruimtetransport legt Rusland voortaan ook de verkoop van satellietaandrijvingen en motoren aan banden. Amerikaanse spionagesatellieten en raketten draaien vaak op Russische motoren en Rusland verbiedt het gebruik van de technologie voor militaire doeleinden.

Alternatieven

De NASA verwacht veel heil van bedrijven als Boeing, Orbital Sciences en SpaceX, en wijst op het toenemend belang van private ondernemingen in de ruimtevaart. SpaceX levert al onderdelen aan het ISS en het Amerikaanse agentschap hoopt tegen 2017 de beschikking te hebben over private vluchten.

De NASA laat dan ook weten zich geen zorgen te maken. Het ISS is een internationale samenwerking tussen de VS, Rusland, Japan, Europa en Canada en geen enkel individueel land kan volgens het agentschap het station blokkeren.

Dat is echter lang niet zeker. Het station is met honderd miljard dollar dan wel het duurste voorwerp ooit maar Rusland levert de aandrijving, en het land heeft al langer plannen voor een eigen ruimtevaartstation. Het zou de motor van het ISS dan ook willen recycleren.

Russische inzet

Rusland voert het ruimtevaartprogramma op en wil tegen 2020 maar liefst 52 miljard dollar aan nieuwe investeringen vrijmaken. Het bedrag dient voor nieuwe technologieën, de modernisering van bestaande installaties, én de bouw een nieuwe ruimtebasis in Siberië.

Als Moskou daarin slaagt, wordt Roskosmos weer een toonaangevend ruimtevaartagentschap en het tweede qua budget. Rusland zoekt internationale steun voor de uitbouw van zijn programma, met toenaderingen tot India, Europa, en ook China.

Met dat laatste sloot het een verdrag over de onderlinge uitwisseling van technologie, waar het grote resultaten van verwacht. Critici menen dat China maar weinig te bieden heeft aan Rusland, en vooral geïnteresseerd is in zijn technologie.

Globale opwarming

Naast internationale conflicten ondervindt de NASA ook hinder van de opwarming van de aarde. De meeste basissen bevinden zich in de buurt van water, en het ruimtevaartagentschap ziet zich geconfronteerd met een stijgende zeespiegel.

Al maken ingenieurs maken zich sterk het overstromingsgevaar te kunnen inperken, vooral de orkanen baren het agentschap zorgen, en het is daarom met grootschalige verbouwingen begonnen. Vijf van de zeven belangrijkste lanceercentra liggen aan kustlijnen.

Het agentschap rekent op dammen en stormweringen om het tij te keren, want de hele infrastructuur landinwaarts heropbouwen, is niet haalbaar. Orkaan Katrina kostte de NASA in 2005 maar liefst 750 miljoen dollar, en het agentschap kan zich dergelijke rampen niet permitteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.