Officieel optimisme in Afghanistan

Nieuws

Officieel optimisme in Afghanistan

Jannes Schuermans

16 september 2010

De voorzitter van de Onafhankelijke Kiescommissie van Afghanistan, Dr Manawi, en de Bijzondere Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, proberen de wereld gerust te stellen over de verkiezingen die zaterdag plaatsvinden in Afghanistan. Niet iedereen is overtuigd.

De voorbije dagen zijn er op verschillende plaatsen in Afghanistan valse kiesbiljetten aangetroffen. Die zouden afkomstig zijn uit buurlanden Iran en Pakistan. Toch is er volgens de kiescommissie weinig reden tot paniek, onder andere omdat de valse biljetten vrij makkelijk te onderscheiden zijn van de echte. De onuitwisbare inkt, waarin elke kiezer die zijn of haar stem uitgebracht heeft een vinger moet dompelen, heeft ditmaal een hoger zilvernitraatgehalte dan gebruikeleijk, wat ervoor moet zorgen dat niemand meermaals kan stemmen. Wie dat toch probeert, zal worden overgeleverd aan de politie. Bijna driehonderdduizend mensen zullen het verloop van de stemverrichtingen controleren.
Bij de vorige verkiezingen waren er al geruchten dat de fraude te wijten was aan valse biljetten. Maar Dr Manawi spreekt dat tegen. Volgens hem was het tijdstip van de aankondiging van de kiesbureaus de oorzaak van de massale fraude. Mensen wisten pas twee dagen op voorhand waar ze moesten gaan stemmen. Nu zijn de locaties al een maand bekend.
Na een lange reeks van mislukte verkiezingen hopen de Afghanen deze keer op een eerlijk verloop. Staffan de Mistura, vertegenwoordiger van de VN, is optimistisch: ‘Om te beginnen is er zowel nationaal en internationaal veel vertrouwen in de huidige Onafhankelijke Verkiezingscommissie. Daarenboven heeft de Klachtencommissie een nieuwe voorzitter en twee nieuwe internationale leden met sterke capaciteiten. En ten slotte werden de kwaliteit en het transport van de materialen extra beveiligd en zesduizend medewerkers van de vorige verkiezingen op non-actief gesteld en werden er ook andere maatregelen genomen om de partijdigheid van de medewerkers te beperken.’
De organisatoren van de verkiezingen hebben goede hoop, maar er stijgen ook veel kritische stemmen op. De invloed van sommige machtige kandidaten in de corrupte regering is nog steeds erg groot. Bovendien worden de gewone mensen geïntimideerd en zo afgeschrikt om hun stem uit te brengen. Er is ook veel twijfel over de veiligheid van sommige kiesbureaus. Ongeveer 1000 kiesbureaus, of 14 procent, zullen daarom gesloten zijn.
Een van de officieel geregistreerde observatie-organisaties, het National Democratic Institute, is minder hoopvol gestemd. Andy Campbell zei deze week nog aan Pajhwok Afghan News dat er geen echt plan bestaat om eventuele klachten na de verkiezingen te behandelen. Bovendien stelt Campbell dat er wel degelijk een probleem is met valse kiesbiljetten. Hij vreest dan ook dat deze parlementsverkiezingen niet echt beter zullen verlopen of afgehandeld worden dan de presidentsverkiezingen van vorig jaar.