Omvang van desinformatie over het klimaat op Facebook is ‘onthutsend’

In 2018 vroeg Avaaz aandacht voor de duizenden valse facebookaccounts die gebruikt werden om fake news te verspreiden
Kevin Wolf / AP images for AVAAZ / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
De verspreiding van foute informatie over het klimaat op Facebook neemt sterk toe. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van honderdduizenden berichten op het online sociaal netwerk.
Grote verantwoordelijkheid
Slechts 3,6 procent van de inhoud van deze berichten werd op de feiten gecontroleerd. Het rapport stelt ook vast dat Facebook nog steeds duizenden dollars aan reclame-inkomsten binnenhaalt terwijl het verkeerde informatie over het klimaat op zijn advertentieplatform plaatst. Dit probleem werd in het verleden al aangekaart, maar toch is er niets aan gedaan, stellen de onderzoekers.
Ze erkennen wel dat Facebook recent nog heeft aangekondigd dat het 1 miljoen dollar over heeft om desinformatie over de klimaatverandering tegen te gaan. ‘Maar dit werk wordt tegelijk ondermijnd door de inkomsten die het platform nog steeds krijgt uit die desinformatie’, leest het rapport.
‘Een groot technologieplatform zoals Facebook heeft een grote verantwoordelijkheid. Dat wil zeggen dat het dit probleem met open vizier moet bestrijden.’
Bedreiging voor klimaatactie
De onderzoekers stellen dat Facebook, omdat ze een van de grootste spelers zijn, een van de grootste ‘bedreigingen vormt voor klimaatactie in de komende maanden en jaren.’
Lees ook
Facebook is al langere tijd onderwerp van kritiek als het over de verspreiding van desinformatie gaat. In mei 2021 bracht de ngo Avaaz nog aan het licht dat op amper zestig dagen tijd berichten met foute informatie over klimaatwetenschappen en duurzame energie in Amerika zo’n 25 miljoen keer werden bekeken.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2831 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Interview
-
Interview
-
Nieuws
-
Nieuws
-
De Ontwikkelaars
-
Nieuws