Ondervoeding in Gaza vergelijkbaar met crisissen die al tientallen jaren aanslepen

Nieuws

Hulporganisatie Dokters van de Wereld slaat alarm

Ondervoeding in Gaza vergelijkbaar met crisissen die al tientallen jaren aanslepen

Dokters van de Wereld slaat alarm over de acute ondervoeding in Gaza onder kinderen en pas bevallen vrouwen. ‘Die heeft in anderhalf jaar tijd het niveau bereikt van humanitaire crisissen die al tientallen jaren aanslepen’, zegt de hulporganisatie.

Van juli 2024 tot april van dit jaar screenden de teams van Dokters van de Wereld 10.740 kinderen en 3963 zwangere of pas bevallen vrouwen in Gaza op ondervoeding.

De resultaten tonen hoe honger doelbewust wordt ingezet als oorlogswapen, zegt de organisatie. Bijna een kwart van de kinderen jonger dan een jaar en een vijfde van de zwangere of borstvoedende vrouwen lijdt er aan acute ondervoeding. Ter vergelijking: in 2022 leed minder dan 1% van de kinderen onder de vijf jaar in Gaza aan acute ondervoeding.

Dat betekent dat de situatie na 15 maanden van militair offensief een niveau heeft bereikt dat vergelijkbaar is met dat in Jemen, een land dat al meer dan tien jaar lijdt onder oorlog.

Blokkade

In november vorig jaar bereikte het percentage acuut ondervoede kinderen 17% - het hoogste niveau dat in 2024 werd geregistreerd. De stijging viel samen met de drastische daling van het aantal vrachtwagens met humanitaire hulp dat in oktober 2024 de enclave werd binnengelaten. 

‘Honger wordt gebruikt als oorlogswapen.’

De wapenstilstand die op 19 januari 2025 van kracht werd, leidde tot een gedeeltelijke opheffing van de Israëlische beperkingen en een toename van de invoer van voedingsmiddelen. Als gevolg daarvan daalden de acute ondervoedingspercentages onder kinderen sterk, van 17% in november 2024 tot 2,7% in februari van dit jaar. Maar die vooruitgang werd vanaf maart weer snel tenietgedaan.

Dokters van de Wereld roept op tot onmiddellijke actie om de belegering op te heffen en humanitaire hulp toe te laten om meer sterfgevallen te voorkomen.

‘Deze crisis is het gevolg van menselijk en moreel falen’, zegt Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld. ‘Honger wordt gebruikt als oorlogswapen. De passiviteit van landen die de middelen hebben om druk uit te oefenen op de Israëlische autoriteiten is onaanvaardbaar en kan worden opgevat als medeplichtigheid volgens het internationaal recht. Het is nu tijd voor actie. Meer dan twee miljoen levens staan op het spel.’