Een op de vier kinderen vertoont concentratie boven de drempelwaarde

Onderzoek Duitse overheid: plastic in 97 procent van de kinderen

© Adobe Stock / zzzdim

Bijna alle kinderen in Duitsland hebben sporen van plastic in hun lichaam, blijkt uit een Duitse overheidsstudie. De chemicaliën hebben vaak hormoonverstorende en toxische eigenschappen.

De studie, geleid door het Duitse ministerie van Leefmilieu, is nog niet gepubliceerd maar werd door de Duitse overheid openbaar gemaakt na een vraag van groene politici.

Uit de cijfers blijkt dat bij 97 procent van de 2500 onderzochte kinderen tussen 3 en 17 jaar oud, additieven van plastic werden gevonden. Het plastic is afkomstig uit heel wat bronnen, waaronder voedsel- en drinkwaterverpakkingen, kookgerei en kledij.

“Het is zorgwekkend dat de jongste kinderen, die het meest kwetsbaar zijn, ook het sterkst getroffen zijn.”

Jongere kinderen blijken meer plastic binnen te krijgen dan oudere kinderen en ook kinderen uit arme gezinnen tonen een hogere concentratie.

“Onze studie toont duidelijk aan dat plastic ingrediënten, die op steeds grotere schaal geproduceerd worden, ook in steeds grotere hoeveelheden in ons lichaam opduiken”, zegt Marike Kolossa-Gehring, een van de auteurs van het onderzoek in een reactie aan het Duitse weekblad Der Spiegel. “Daarbij is het vooral zorgwekkend dat de jongste kinderen, die het meest kwetsbaar zijn, ook het sterkst getroffen zijn.”

Gezondheid

Van heel wat van de stoffen is niet gekend welke risico’s ze hebben voor de gezondheid. Bovendien is al helemaal niet geweten wat het effect is van blootstelling aan een cocktail van de stoffen.

De onderzoekers maken zich met name zorgen over de hoge concentraties perfluoroctaanzuur (PFOA) die werden gemeten. Een op de vier kinderen vertoont een concentratie boven de drempelwaarde die veilig wordt geacht.

PFOA wordt volop gebruikt in de antikleeflaag van pannen, maar ook in regenkledij. De stof is schadelijk voor het voortplantingssysteem en toxisch voor de lever.

Andere additieven worden in verband gebracht met verstoring van het hormoonsysteem, obesitas, verminderde vruchtbaarheid, kanker en vertraagde ontwikkeling bij kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.