Onderzoekers maken zonnecel zonder lood

In de ontwikkeling van nieuwe zonnecellen, op basis van perovskieten, is een doorbraak gerealiseerd. Amerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd zulke cellen te maken zonder lood. Dat maakt de nieuwe technologie heel wat milieuvriendelijker.

  • CC BY 2.0 University of Oxford Experimentele zonnecellen met perovskiet op basis van tin in plaats van lood, ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford. CC BY 2.0 University of Oxford

Er is de laatste jaren heel wat te doen rond de nieuwe generatie zonnecellen op basis van perovskieten, kristallijne mineralen gemaakt van eenvoudige chemicaliën. Ze zijn veel goedkoper. En sinds vorig jaar blijken ze ook bijna even efficiënt te zijn als de huidige generatie zonnecellen.

Het gerenommeerde blad Science noemde de pervoskietzonnecel een van de belangrijkste wetenschappelijke doorbraken van 2013.

Het enige probleem was dat ze lood bevatten als het materiaal dat het zonlicht absorbeert. Met dit zeer toxische bestanddeel waren de perovskietzonnecellen verre van milieuvriendelijk.

Tin vervangt lood

Wetenschappers van de Northwestern University in Chicago zijn er nu in geslaagd dat lood door tin te vervangen. De chemische processen die daarvoor nodig zijn, blijken bovendien eenvoudig te zijn, wat goed nieuws is voor de kostprijs.

In het laboratorium kan de zonnecel bijna 6 procent van het zonlicht omzetten in elektriciteit. Met perovskieten op basis van lood bedraagt het rendement 15 procent. Na verder onderzoek wordt het mogelijk tinperovskieten even efficiënt en wellicht efficiënter te maken dan loodperovskieten, zeggen de wetenschappers.

Vandaag worden de meeste zonnecellen gemaakt met silicium. Die hebben een rendement van 15 tot 22 procent.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift