Ongewoon veel branden op Groenland

Op Groenland zijn dit jaar ongewoon veel ‘bodembranden’ geconstateerd. Experts onderzoeken of de klimaatverandering hierbij een rol speelt.

  • tonynetone (CC BY 2.0) tonynetone (CC BY 2.0)
  • © nasa.gov © nasa.gov
  • © Stef Lhermitte/Twitter © Stef Lhermitte/Twitter

Tachtig procent van Groenland is bedekt met ijs. Branden komen er wel eens voor, maar dit jaar zijn het er abnormaal veel, blijkt uit satellietbeelden. De branden verspreiden zich via grassen en struikgewas, omdat bossen bijna niet voorkomen op Groenland.

Experts vermoeden echter dat de oorzaak van de branden ligt in de uitgedroogde veenbodem, die daardoor vatbaar is geworden voor brand. “Branden die op deze manier smeulen, worden vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van veel organische brandstof in de grond”, zei expert Jessica McCarty van de Universiteit van Miami tegen de Britse omroep BBC.

Smeltende permafrost

McCarty vermoedt dat de smeltende permafrost heeft bijgedragen aan de brand die momenteel nog woedt in de omgeving van Sisimiut, in het westen van Groenland. Dat is de tweede brand die dit jaar is geconstateerd.

Onderzoeker Stef Lhermitte van de TU-Delft publiceerde deze week op Twitter een staafdiagram op basis van data van de NASA. Die laat een sterke piek zien in de afgelopen drie jaar, met 2017 als uitschieter.

Onderzoekers analyseren momenteel satellietbeelden en andere informatie om bewijs te zoeken voor eerdere uitbraken en een mogelijke link met de klimaatverandering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift